Pruttbröd

Ett bröd som är fullt av nyttigt som sätter fart på magen. Därför kallas det för pruttbröd.

20 augusti 2008
2

Du behöver

  • 2 dl vatten
  • 0,5 dl rågkross
  • 0,5 dl vetekross
  • 1,5 tsk salt
  • 1,5 tsk brödkryddor
  • 1 dl lingonsylt
  • 0,5 dl russin
  • 0,5 dl linfrö
  • 0,5 dl vetekli
  • 2,5 dl kokande vatten
  • 1 pkt torrjäst
  • 1 l rågsikt eller vetemjöl (lite av varje funkar också)

Gör så här

  1. Blanda ihop 2 dl vatten, rågkross, vetekross, salt, kummin, lingonsylt, russin, linfrö och vetekli.
  2. Rör om ingredienserna och låt det dra i ett par timmar (helst över natten).
  3. Koka upp vattnet.
  4. Häll vattnet över gröten.
  5. Blanda i mjöl och jäst och arbeta ihop till en deg.
  6. Jäs degen under duk i 40 minuter.
  7. Sätt ungnen på 225 C.
  8. Baka ut degen till 2 stycken runda kakor.
  9. Grädda bröden tills det bildats en brun skorpa.
  10. Lägg bröden för att svalna på ett galler under bakduk.
Kommentera receptet

Fler goda recept