Prinsesstårta i kopp

NYHET
Prinsesstårta i kopp
Foto: Tv4

Prinsesstårta i kopp

17 ingredienser

1 h

En festlig minitårta i kopp kan bli en ny favorit när det vankas dessert vid festliga tillfällen.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Tårtbotten

  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 tsk vaniljsocker

Vaniljkräm

  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1,5 dl mjölk
  • 3 äggulor (stora)
  • 2 msk majsstärkelse
  • 1,5 msk strösocker
  • 0,5 tsk vaniljpulver (eller vaniljpasta)

Montering

  • 2 dl hallonsylt
  • 5 dl vispgrädde
  • 750 g grön marsipan
  • ev majsstärkelse
  • florsocker
  • ev ätbara blommor (eller marsipanblommor)

Gör så här

Tårtbotten

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp.
  3. Sikta ner vetemjöl, potatismjöl och vaniljsocker. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott.
  4. Häll upp smeten på en plåt med höga kanter klädd med bakplåtspapper.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30-45 minuter.
  6. Ta ut och låt svalna något innan du vänder den upp och ner på ett galler.

Vaniljkräm

  1. Rör samman alla ingredienser till vaniljkrämen i en kastrull.
  2. Låt sjuda på svag värme under konstant omrörning tills krämen börjat tjockna.
  3. Ta bort kastrullen från värmen och häll över krämen i en skål.
  4. Låt krämen svalna helt i rumstemperatur innan du fyller din tårta med den.

Montering

  1. Dela din tårtbotten i samma storlek som koppen, det ska få plats tre lager i varje kopp.
  2. Placera en botten i varje kopp.
  3. Fördela hallonsylt över det första lagret och vaniljkräm över det andra.
  4. Vispa upp grädden till fasta toppar.
  5. Lägg ett generöst lager grädde på toppen.
  6. Ställ kopparna i kylskåpet för att stelna medan du förbereder marsipanen.
  7. Knåda marsipanen för hand tills den är mjuk. Kavla sedan ut marsipanen tills den är ca 3-4 mm tjock. Använd majsstärkelse om marsipanen fastnar.
  8. Skär ut lika stora marsipandelar som koppens öppning.
  9. Dekorera prinsesskopparna med marsipanlocken, florsocker och blommor.
  10. Servera direkt eller förvara i kylskåpet.