Poulet Vergé - Fransk kycklinggryta med vitlök

POPULÄRT
koket.se
Poulet Vergé - Fransk kycklinggryta med vitlök

Poulet Vergé - Fransk kycklinggryta med vitlök

11 ingredienser

30 m

"Skulle jag välja en enda rätt från min kokbok som du bara måste laga, blir det nog den här. För att den är så fransk, så enkel och så himmelsk. Patrick är uppväxt på den här, och sedan jag träffade honom matar jag mig själv och alla jag tycker om med denna fullkomligt briljanta kombination av en massa vitlök och vinäger. Det är den franska mästerkocken Roger Vergé som ligger bakom det hela. Ät den till vardag eller fest – denna hemliga klassiker passar alltid in överallt." /Emma Hamberg

au pif omslag

Recepet kommer från Emma Hambergs bok "Au Pif!"

Ingredienser

portioner
  • smör
  • olivolja
  • 1 kg kyckling, i olika delar (eller fyra majskycklingfiléer och några klubbor)
  • salt
  • svartpeppar (i generösa mängder)
  • 20 klyftor vitlök, med skalet kvar, något krossade
  • 2 dl vitvinsvinäger
  • 1 kycklingbuljongtärning
  • färsk timjan
  • ca 0,5 tsk strösocker
  • persilja

Gör så här

  1. Smält ihop smöret och olivoljan, så att du kan fräsa kycklingdelarna där i. Ta några i taget, salta och peppra dem rejält och se till att de får en fin stekyta. När alla kycklingarna är frästa ger du även vitlöksklyftorna en omgång.
  2. Tillsätt vinägern, i med buljongen, timjan och den där gnuttan socker. Låt det hela puttra ihop sig på medelvärme i drygt 30 minuter så att kycklingen blir mjuk.
  3. Låt det hela småputtra utan lock de sista fem minuterna, så att vinägern får dunsta av en smula. Smaka av, mer salt eller socker eller kanske syra? Om det blir alldeles för lite sky så kan du slå i några matskedar torrt vitt vin.
  4. När det sitter som en smäck strör du över persiljan och njuter det hela med ugnsrostade potatisar samt en grönsallad. Och JA – vitlöksklyftorna ska kokas med sina skal på, för sedan när du äter pressar du ut det kokta vitlöksmoset ur skalen och det är en del av hela smakupplevelsen!