Potatistårta

Potatistårta

6 ingredienser

1 h

"Det är ett äkta kristidsrecept med ingredienser som skiljer sig en aning från vår tids kakor. Degen innehåller till exempel inget socker, något som i dag kan tilltala den som inte vill ha alltför söta bakverk. Jag älskar den verkligen trots att den kan synas väldigt enkel. Att pudra en aning vaniljsocker eller florsocker över blir gott, liksom att servera med lite lättvispad grädde. Smaken påminner faktiskt om napoleonbakelser."

Ingredienser

portioner
  • 100 g kokt potatis
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 1,5 dl vetemjöl [100 g]

Servering

  • 1-2 dl fruktpuré ( eller sylt)
  • vaniljsocker (eller florsocker)
  • vispgrädde, lättvispad

Gör så här

  1. Mosa potatisen och arbeta in smör och mjöl, antingen med händerna eller i en matberedare. Knåda snabbt ihop till en smidig deg.
  2. Platta till degen och låt den vila i kylen i ca 30 minuter.
  3. Värm ugnen till 200 grader, över- och undervärme.
  4. Dela degen i två bitar.
  5. Forma varje bit till en rund boll och kavla ut till en tunn rund botten, ca 2 mm tjock, på lätt mjölad arbetsbänk.
  6. Lägg de två bottnarna på plåtar klädda med bakplåtspapper.
  7. Vill du ha dem helt runda kan du stansa ut dem med en tårtring eller jämna till dem med en kniv.
  8. Nagga bottnarna och grädda dem en i taget i mitten av ugnen i ca 15 minuter, tills de blivit gyllenbruna.
  9. Föredrar du varmluft kan du grädda båda bottnarna samtidigt.
  10. Låt dem sedan svalna.

Servering

  1. Lägg den ena botten på ett serveringsfat och bre på ett lager fruktmos eller sylt.
  2. Lägg på nästa botten och pudra den med vanilj- eller florsocker.
  3. Servera gärna tårtan med lättvispad grädde.