Potatiscurry med ingefära och chili

Potatiscurry med ingefära och chili
Foto: TV4

Denna indiska rätt heter ursprungligen aloo dam. Aloo är potatis och dam betyder stänga in. Det syftar på locket som läggs på sist i tillagningen och tvingar in den fina aromen av ingefära, vitlök och chili i potatisen. Servera som tillbehör till kötträtter eller som huvudrätt med bröd.

26 januari 2009
4

Du behöver

  • 500 g potatis av fast sort
  • 2 msk matolja
  • 1 gul lök i 4 klyftor
  • 3 skalade vitlöksklyftor
  • 2 cm färsk ingefära, grovt hackad
  • 1-2 grön chili i bitar
  • 1 msk pressad citron
  • 3 kryddnejlikor
  • 1 lagerblad
  • 2 hela kardemummakapslar
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 kanelstång
  • salt
  • 1 tsk garam masala
  • färsk koriander

Gör så här

  1. Skala och koka små potatisar hela. Skala och dela större potatisar i trecentimeterstärningar. Koka upp lite vatten med 1 tsk salt, lägg i potatisarna och koka dem knappt färdiga, ca 10 minuter. Häll av vattnet och ånga av dem.
  2. Kör lök, vitlök, chili, ingefära och citronsaft till puré i mixer eller matberedare. Värm oljan till medelvärme i en kastrull och fräs kryddnejlikor, lagerblad och kardemumma ca 10 sekunder. Sätt till gurkmejan och rör i kryddpurén. Sjud på låg värme ca 10 minuter.
  3. Sätt till 1/2 dl vatten, kanelstång och ca 1 tsk salt. Lägg i potatisen och koka på svag värme under tättslutande lock ca 10 minuter. Strö över garam masala och hackad färsk koriander precis före serveringen.
Kommentera receptet

Fler goda recept