Potatiscréme med löjrom och brynt smör

potatiscreme med löjrom
Foto: TV4

Potatiscréme med löjrom och brynt smör

8

14 ingredienser

40 min

En silkeslen potatiscréme med löjrom, picklad lök och brynt smör  - perfekt som förätt!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4

Potatiskräm

  • 100 g potatis, mjölig sort
  • 60 g crème fraîche
  • 30 g smör, smält
  • 6 g salt
  • 4 g strösocker

Garneringen

  • 200 g löjrom
  • 200 g isbergssallad
  • 200 g smör
  • färsk dill

Picklad lök

  • 1 silverlök
  • 0,5 dl ättiksprit 12 %
  • 1 dl vatten
  • 0,5 dl strösocker

Brynt smör

  • 200 g smör

Gör så här

  1. Potatiskräm
    Skala potatisen och koka den i lättsaltat vatten. När potatisen är kokt, mixa den tillsammans med crème fraiche till en slät crème.
  2. Tillsätt smöret och smaka av med salt och socker. Håll crèmen ljummen till servering.
  3. Brynt smör
    Smält smöret på hög värme i en kastrull.
  4. Låt smöret bubbla upp ordentligt. Sväng runt kastrullen några gånger så att värmen fördelas jämnt. Efter 2–3 minuter börjar smöret färgas gyllenbrunt.
  5. Dra kastrullen åt sidan när smöret blir stilla och doftar nötigt. Ta bort skummet med en sked och servera snarast.
  6. Sallad
    Strimla isbergssalladen tunt och lägg i isvatten.
  7. Picklad lök
    Koka upp 123 lagen, och häll över den hackade löken i en burk. Förslut och låt svalna tills servering.
  8. Servering
    Lägg en liten mängd isbergssallad mitt på tallriken. Spritsa potatis crèmen på salladsbädden. Toppa med löjrom och den syrade löken.
  9. Ringla brynt smör runt potatis crèmen och toppa med dill.