Potatis- och purjolökssoppa med smörrebröd

POPULÄRT
koket.se
potatis och porjolokssoppa med lok
Foto: TV4
Tareq Taylor Kökets middag
Tareq Taylor Kökets middag

Potatis- och purjolökssoppa med smörrebröd

18 ingredienser

45 min

Lättlagad och prisvärd soppa som blir fantastiskt god. För att göra rätten matigare serverar Tareq ett danskt smörrebröd med löksill till.

Se Tareq Taylor laga receptet

koket.se
Starta receptvideo

Ingredienser

portioner

Potatis- och purjolökssoppa

  • 500 g potatis
  • 150 g palsternacka
  • 100 g rotselleri
  • 1 gul lök, stor
  • 75 g smör
  • 1 purjolök, stor (à ca 300 g)
  • ca 1-1,5 l hönsbuljong
  • 1 msk färsk timjan, hackad
  • 2 dl vispgrädde
  • salt

Smörrebröd med sill

  • 5 skivor danskt rågbröd
  • smör
  • 4-8 blad sallad
  • 1 burk löksill (à ca 500 g)
  • 1 rödlök
  • 4 tsk kapris
  • dillvippa
  • krasse

Gör så här

Soppa

  1. Skala och skär potatis, palsternacka, rotselleri och gul lök i grova bitar.
  2. Fräs rotfrukterna i smör i en kastrull.
  3. Skiva den vita delen av purjolöken och lägg i kastrullen.
  4. Häll i buljong, timjan och vispgrädde. Låt koka ca 20 minuter. Smaka av med salt. Späd ev med mer buljong beroende på hur tunn eller tjock du vill ha din soppa.
  5. Ta soppan från värmen och mixa den så slät som du vill ha den med stavmixer.
  6. Strimla den gröna delen av purjolöken fint, blanda ner i soppan och låt få ett uppkok.

Smörrebröd

  1. Skär en brödskiva i smulor. Stek smulorna knapriga i smör. Låt rinna av på hushållspapper.
  2. Skala och skär löken i tunna ringar. Bred smör på brödskivorna.
  3. Fördela salladsblad, löksill, rödlök, kapris och smörgåskrasse på bröden. Toppa smörrebröden med de knapriga smulorna och servera till soppan.