Pot au feu från Cervinia och kycklingcrostini

NYHET
Pot au feu från Cervinia och kycklingcrostini
Foto: Fredrik Eriksson
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Pot au feu från Cervinia och kycklingcrostini

40 ingredienser

1 h

En strålande familjegryta med inspiration från en härlig krog i Cervinia. Grytan passar perfekt till påsk när vi är många runt bordet. Passa på att göra läckra kycklingcrostini av köttet och servera som aptitretare till tillsammans med grytan.

Vintips!
Jurtschitsch Rosé, Vom Zweigelt
Nr 5600, 125 kr

Ingredienser

portioner4 - 6

Gryta

  • 2 morötter
  • 1 gul lök
  • 1 bit rotselleri
  • 4 potatisar
  • 2 msk olivolja
  • 2 lagerblad
  • timjankvist
  • 3 klyftor vitlök, skivade
  • 2 kycklingben (eller 3–4 kycklingvingar)
  • 37,5 cl vitt vin
  • 4 dl vatten
  • 1 buljongtärning
  • 1 citron
  • salt
  • svartpeppar

Kalkonfärs

  • 300 g kalkonfärs
  • 1 ägg
  • 0,5 dl grädde
  • 1 msk dijonsenap
  • salt
  • svartpeppar
  • olivolja

Topping av grytan

  • 1 ask körsbärstomater (blandade sorter)
  • 1 schalottenlök
  • 1 chilifrukt
  • 1 knippe ramslök
  • 1 knippe persilja
  • 2 msk olivolja
  • svartpeppar
  • salt

Kycklingcrostini

  • plockat kycklingkött från koket
  • 2 msk majonnäs
  • 1 tsk sardellkräm
  • 8-12 crostini (brödskivor)
  • basilika
  • parmesanost
  • salt
  • svartpeppar

Servering

  • parmesanost, riven
  • oliver
  • bröd

Gör så här

Gryta

  1. Skär rotfrukterna i bitar stora som sockerbitar.
  2. Fräs rotfrukterna i en gryta med olivolja, kryddor och kycklingklubborna så att det får lite färg.
  3. Tillsätt vin, vatten och buljongtärning. Koka sakta under lock tills grönsakerna är mjuka, ca 20 minuter.
  4. Lyft upp kycklingen och plocka köttet och lägg undan till crostini.
  5. Smaka av grytan med svartpeppar, salt, lite citronsaft och finrivet citronskal.

Kalkonfärs

  1. Blanda alla ingredienser och låt det stå och dra så att det sätter sig. Kyl sedan smeten i en timme.
  2. Forma därefter smeten med hjälp av en fuktad sked till bollar eller ägg.
  3. Sautera sedan bollarna i olivolja utan att de får så mycket färg, ca 2–3 minuter.

Topping av grytan

  1. Tärna tomaterna samt finhacka schalottenlök och chili.
  2. Skär stjälkarna fint på ramslöken och spara topparna till garnering.
  3. Hacka persiljan.
  4. Blanda allt med olivoljan och krydda med salt och svartpeppar.

Kycklingcrostini

  1. Strimla köttet och blanda det med majonnäs och sardellkräm. Smaksätt med salt och svartpeppar.
  2. Fördela köran på crostini och toppa med basilika samt riven parmesanost.

Servering

  1. Koka upp rotfrukterna och lägg i kalkonbollarna.
  2. Toppa med tomaterna och ramslök.
  3. Servera grytan med oliver, parmesanost och ett gott bröd.