• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Porchetta på Mandelmanns vis

Porchetta på Mandelmanns vis
Foto: Tv4
Familjen Mandelmann
Familjen Mandelmann

Porchetta på Mandelmanns vis

7 steg att laga

9 ingredienser

Porchetta är en fläsksida som rullats ihop med färska kryddor och tillagats på låg värme under lång tid i ugnen. Ett riktigt gott inslag på buffén eller till en festligare middag! 

Ingredienser

6 portioner
  • 2 kg fläsksida med svål
  • salt
  • peppar

Fyllning

  • 1 kruka färsk salvia
  • 1 kruka färsk rosmarin
  • 2 tsk fänkålsfrö
  • 4 klyfta vitlök
  • 1 dl vitt vin (eller vatten)
  • 2 msk olivolja

Gör så här

  1. Skär fläsksidan från långsidan, nästan rakt igenom så att den går att vika ut som en bok.
  2. Hacka salvia, rosmarin, fänkålsfrön och vitlök och blanda ihop. Vill du hellre mortla fänkålsfröna går det också bra.
  3. Salta och peppra köttet. Gnid sedan in fyllningen på fläsksidan. Rulla ihop fläsksidan i samma riktning som den veks ut (börja från långsidan som saknar svål och rulla tills du har en rulle där svålen är ytterst) och bind upp den med ett steksnöre.
  4. Lägg porchettan i en ugnssäker form och ringla över olivolja och vin/vatten.
  5. Stek mitt i ugnen på 140 grader tills köttets innertemperatur är 90 grader, det tar ca 3-4 timmar. Ta ut porchettan.
  6. Höj sedan temperaturen till 250 grader. Ställ in porchettan igen och rosta tills svålen ser knaprig ut, 5-10 minuter.
  7. Skiva upp porchettan som en limpa. Servera förslagsvis med salsa verde, rucola och bröd.