Porchetta på Mandelmanns vis
Porchetta på Mandelmanns vis
9 ingredienser
Porchetta är en fläsksida som rullats ihop med färska kryddor och tillagats på låg värme under lång tid i ugnen. Ett riktigt gott inslag på buffén eller till en festligare middag!
Ingredienser
- 2 kg fläsksida med svål
- salt
- peppar
Fyllning
- 1 kruka färsk salvia
- 1 kruka färsk rosmarin
- 2 tsk fänkålsfrö
- 4 klyftor vitlök
- 1 dl vitt vin (eller vatten)
- 2 msk olivolja
Gör så här
- Skär fläsksidan från långsidan, nästan rakt igenom så att den går att vika ut som en bok.
- Hacka salvia, rosmarin, fänkålsfrön och vitlök och blanda ihop. Vill du hellre mortla fänkålsfröna går det också bra.
- Salta och peppra köttet. Gnid sedan in fyllningen på fläsksidan. Rulla ihop fläsksidan i samma riktning som den veks ut (börja från långsidan som saknar svål och rulla tills du har en rulle där svålen är ytterst) och bind upp den med ett steksnöre.
- Lägg porchettan i en ugnssäker form och ringla över olivolja och vin/vatten.
- Stek mitt i ugnen på 140 grader tills köttets innertemperatur är 90 grader, det tar ca 3-4 timmar. Ta ut porchettan.
- Höj sedan temperaturen till 250 grader. Ställ in porchettan igen och rosta tills svålen ser knaprig ut, 5-10 minuter.
- Skiva upp porchettan som en limpa. Servera förslagsvis med salsa verde, rucola och bröd.