Poké bowl med tofu

Pokebowl med tofu
Foto: Helén Sahlstrand

Poké bowl med tofu

Av: Gustav Johansson, Helén Sahlstrand

25 ingredienser

30 m + tid för marinering

Ät för en hållbar planet. Recept av Gustav Johansson och Helén Sahlstrand från boken Vego i Världsklass.

One planet plate

ONE PLANET PLATE

Detta recept ger 0,3 kg CO2e per portion.

Ingredienser

portioner

Marinerad tofu

  • 400 g fast tofu
  • 2 klyftor vitlök (ekologiska)
  • 2 msk inlagd ingefära (gari)
  • 3 msk japansk soja
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk rapsolja (ekologisk)

Sötsyrligt havreris

  • 3 dl havreris (ekologiskt)
  • 0,5 dl risvinäger (ekologisk)
  • 1 tsk ljus sirap (eller honung)
  • 0,5 tsk salt

Grönärtskräm

  • 200 g frysta ärtor, tinade
  • 1 tsk citron, pressad
  • salt
  • svartpeppar

Srirachahummus

  • 1 dl hummus
  • 1,5 msk sriracha
  • 1-2 msk vatten

Stekt broccoli

  • 250 g broccoli (färsk)
  • 1 tsk vita sesamfrön (ekologiska)
  • 2 tsk japansk soja
  • 1-2 tsk sriracha
  • rapsolja (ekologisk till stekning)

Tillbehör och topping

  • 150 g sojabönor, frysta men tinade
  • 1 dl inlagd ingefära (gari)
  • 1 msk vita sesamfrön (ekologiska)

Gör så här

Marinerad tofu

  1. Skala och finhacka vitlöken. Finhacka ingefäran. Skär tofun i ca 1 ½ × 1 ½ cm stora bitar och lägg i en skål tillsammans med vitlök, ingefära, soja, tomatpuré och rapsolja. Blanda noga. Låt marinera minst 30 minuter, men gärna upp till 1–2 timmar.

Sötsyrligt havreris

  1. Koka havreris enligt instruktionerna på paketet.
  2. Rör ihop risvinäger, sirap/honung och salt till en marinad och häll över havreriset, medan detta svalnar.

Grönärtskräm

  1. Mixa ihop ärtor och pressad citron till en tjock kräm. Smaka av med salt och peppar.

Srirachahummus

  1. Blanda hummus med srirachasås och späd med vatten tills konsistensen blir mer som en sås än en kräm.
  2. Strimla rödkålen.
  3. Häll ner både tofu och marinad i en stekpanna och stek på medelhög värme tills marinaden absorberats av tofun och denna fått fin stekyta.

Stekt broccoli

  1. Skölj broccolin och skär den i buketter. Hetta upp en stekpanna med lite rapsolja och stek broccolin på hög värme tills den börjar få fin färg. Tillsätt sesamfröna och låt dem rosta med några sekunder.
  2. Tillsätt soja och srirachasås och stek ytterligare en minut. Smaka av.

Tillbehör och topping

  1. Lägg 2 dl havreris i botten av skålen. Lägg därefter 2–3 msk av respektive tillbehör ovanpå matvetet och avsluta med att toppa med srirachahummus, sojabönor, inlagd ingefära och sesamfrön.