Pocherade ägg shakshuka

Pocherade ägg shakshuka
Foto: Tv4

Pocherade ägg shakshuka

Av: Sebastian Schauermann

Från: Nyhetsmorgon

18 ingredienser

50 m

Shakshuka är en ljuvlig rätt från mellanöstern där ägg pocheras i en smakrik tomatsås med parika, tomater och kryddor. Rätten serveras med varmt surdegsbröd.

Ingredienser

portioner
  • 1 gul lök, skivad
  • 1 grön paprika, hackad
  • 1 röd paprika, hackad
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 krm rökt paprikapulver
  • 1 förp krossade tomater
  • 3 kvisttomater, hackade
  • 1 dl färdigkokta kikärtor
  • 4 ägg
  • citron, saft
  • 10 g färsk kruspersilja, hackad
  • 10 g ramslök, skivad
  • surdegsbröd, rostat
  • 2 msk rostad valnöter, hackad
  • olivolja
  • salt
  • tellicherry svartpeppar

Gör så här

  1. Värm olivolja i en djup stekpanna/sauteuse och stek lök, paprika med de torra kryddorna tills de är mjuka och kryddornas smak verkligen kommer fram.
  2. Häll på krossade tomaterna och de färska tomaterna och till sist kikärtorna.
  3. Salta och peppra från kvarnen.
  4. Koka på svag värme i ca 30 minuter.
  5. Knäck fyra ägg och lägg i varsin kopp med lite citronsaft. Gör 4 ”äggstora ” gropar och häll försiktigt i ett ägg i varje grop.
  6. Sätt på ett lock och låt det sjuda i ca 4 minuter innan du drar det åt sidan och strör över persilja och ramslök.
  7. Stek surdegsbröd i olivolja och toppa med ett pocherat ägg och shakshuka. Strö över lite valnötter och mer olivolja.