Jonssons frestelse

Jonssons frestelse recept janssons frestelse
Foto: Pepe Nilsson
Plura Jonsson
Plura Jonsson

Jonssons frestelse

Av: Plura Jonsson

Från: Nyhetsmorgon

7 ingredienser

Jonssons frestelser, Plura Jonssons recept på klassisk Janssons(Janzons) frestelse. God gratäng till jul, påsk eller som vickning.

Återigen ett av mammas recept, den här är bäst i världen, bäst av alla Jansons frestelse jag smakat, utan tvekan. Det är förvånande att det finns så många människor och kockar i Sverige som inte kan göra denna rätt, oftast är det blaskiga, smaklösa anrättningar som ställs fram på bordet. En Jansson ska vara krämig inuti och knaprig utanpå, den ska smaka mycket ansjovis, det är ju ändå den som har huvudrollen i detta drama. /Plura

Ingredienser

portioner4 - 6

Jonssons frestelse

  • 1 förp hela ansjovis, rensade
  • Spad från ansjovisen
  • 6-10 potatisar, skalade
  • 3 gula lökar, skalade och skivade
  • 5 dl grädde
  • Smör (mycket!)
  • ströbröd

Gör så här

Saxat ur Pluras bok "Resa genom ensamheten"

  1. Burken öppnades och fiskarna fileades och lades i en hög för sig.
  2. Gul lök skivades, potatis skalades och skars i tunna stavar, formar togs fram och smordes med smör.
  3. Sedan varvades potatis, lök och ansjovis i nämnd ordning, tills formen var fylld och då hälldes spad från burken på, efter behag men inte alltför mycket, rikligt med grädde (häll i 3 dl från början, sedan kan man efter ett tag späda med mer om man tycker det behövs.)
  4. Sedan strilades ströbröd över det hela och allting klickades med en ansenlig mängd smör.
  5. Gräddades i en dryg timme i ugnen och späddes då och då med mer grädde. Fråga inte efter hur många grader, jag vet inte hur era ugnar är, typ 200.