Pluras tarte tatin med vaniljsås

Tarte tatin med vaniljsås
Foto: Pepe Nilsson/Norstedts
Plura Jonsson
Plura Jonsson

Pluras tarte tatin med vaniljsås

Av: Plura Jonsson

9 ingredienser

Gott och klassiskt franskt. Bra att göra av äpplen till hösten.

Ingredienser

  • 4 msk smör
  • 4 msk rörsocker
  • 4 fasta äpplen
  • 2 bitar smördeg
  • 1 ägg

vaniljsås

  • 3 dl gräddmjölk
  • 1 vaniljstång, delad
  • 3 äggulor
  • 50 g strösocker

Gör så här

  1. Fördela smör och socker i fyra portionsformar. Sätt in i ugn på 200° tills smör och socker smält samman och fått färg. Lägg i äpplen och baka ytterligare 20–30 minuter. Lägg på rundlar av smördeg och pensla med ägg.
  2. Grädda 5–10 minuter till så degen får fin färg. Ta ut och låt stå 5–10 minuter innan tarten stjälps upp
  3. Koka upp gräddmjölk med vaniljstång, ta av från värmen och låt stå 20 minuter under lock. Vispa äggulor och socker tills sockret löst sig. Slå i gräddmjölken i skålen med äggsmeten och rör ihop, slå sedan tillbaka i kastrullen. Värm såsen under konstant omrörning till önskad tjocklek. Sila av genom en finmaskig sil och kyl ner före servering.