Pluras tarte tatin med vaniljsås
Pluras tarte tatin med vaniljsås
9 ingredienser
Gott och klassiskt franskt. Bra att göra av äpplen till hösten.
Ingredienser
- 4 msk smör
- 4 msk rörsocker
- 4 fasta äpplen
- 2 bitar smördeg
- 1 ägg
vaniljsås
- 3 dl gräddmjölk
- 1 vaniljstång, delad
- 3 äggulor
- 50 g strösocker
Gör så här
- Fördela smör och socker i fyra portionsformar. Sätt in i ugn på 200° tills smör och socker smält samman och fått färg. Lägg i äpplen och baka ytterligare 20–30 minuter. Lägg på rundlar av smördeg och pensla med ägg.
- Grädda 5–10 minuter till så degen får fin färg. Ta ut och låt stå 5–10 minuter innan tarten stjälps upp
- Koka upp gräddmjölk med vaniljstång, ta av från värmen och låt stå 20 minuter under lock. Vispa äggulor och socker tills sockret löst sig. Slå i gräddmjölken i skålen med äggsmeten och rör ihop, slå sedan tillbaka i kastrullen. Värm såsen under konstant omrörning till önskad tjocklek. Sila av genom en finmaskig sil och kyl ner före servering.