Plommonspäckade revbensspjäll och oreganoköttbullar
Plommonspäckade revbensspjäll och oreganoköttbullar
18 ingredienser
Katrinplommon är gott både i och till revbensspjäll. Spjällen ska vara så välstekta att köttet nästan ramlar av benen. Köttbullar av blandfärs blir saftiga. Med råriven morot blir det både gott och nyttigt. Pröva att krydda med oregano och tomatpuré.
Ingredienser
Plommonspäckade revbensspjäll:
- ca 1,5 kg tjockskurna revben
- salt
- vitpeppar
- 1-2 tsk malen ingefära
- 1 tsk salvia
- 1 förp katrinplommon kärnfria
- Ugn: 200°
Oreganoköttbullar:
- 1 kg blandfärs
- 1 ägg
- salt
- peppar
- 1 morot, finriven
- 0,5 dl ströbröd
- 1,5 dl kaffegrädde
- 1 gul lök, riven
- 1 msk oregano
- 2 msk tomatpuré
- smör, till stekning
Gör så här
- Plommonspäckade revbensspjäll: Dela plommonen. Stick hål här och var i köttsidan och peta in plommonbitar.
- Krydda köttet runtom. Lägg det på galler över långpanna med den köttiga sidan upp. Slå lite hett vatten i långpannan, sätt in den mitt i ugnen.
- Stek spjällen drygt 1 1/2 timme eller tills köttet lätt kan lossas från benen.
- Oreganoköttbullar: Blanda färsen väl och ställ den i kylen i en halvtimme.
- Forma små runda köttbullar och lägg på bakpapper.
- Stek dem sakta på medelvärme med smör i en panna och skaka pannan då och då så att köttbullarna blir runda.