Plommonpaj med mandel och blåbär

Plommonpaj med mandel och blåbär
Foto: Tv4
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Plommonpaj med mandel och blåbär

10 ingredienser

1 h

En härlig paj med plommon och blåbär gör sig fint till fikat i höst.

Ingredienser

portioner paj

Mördeg

  • 90 g florsocker [2 dl]
  • 270 g vetemjöl [4,5 dl]
  • 180 g smör
  • 55 g ägg [1]

Frangipane

  • 200 g saltat smör, rumstempererat
  • 200 g strösocker
  • 2 ägg
  • 200 g mandelmjöl
  • ca 1 dl blåbär (svenska, går även bra att utesluta)
  • 10-12 plommon (jubieumsplommon)

Gör så här

Mördeg

  1. Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop med fingertopparna till en jämn deg. Det går även bra att blanda ihop degen i en matberedare.
  2. Plasta degen och låt vila i kylen 30 minuter.
  3. Kavla ut degen cirka 3 mm tjock och fodra en rektangulär form eller en springform, ca 24 cm i diameter. Tryck till försiktigt med fingrarna längs kanterna och skär av överbliven deg med en skalkniv.
  4. Stoppa in pajskalet i kylen medan du gör fyllningen.

Frangipane

  1. Häll smör och socker i bunke och blanda ihop med en slickepott.
  2. Vänd i ett ägg i taget och sist mandelmjölet. Blanda tills smeten är helt homogen.
  3. Häll fyllningen i pajskalet och tryck i kvartar av jubileumsplommon samt blåbär.
  4. Baka pajen i 35-40 minuter på 170 grader.