Plommon- och tomatsallad med örter och rostat bovete

Plommon- och tomatsallad med örter och rostat bovete
Foto: Tv4
Therese Elgquist
Therese Elgquist

Plommon- och tomatsallad med örter och rostat bovete

10 ingredienser

30 m

”Ett sötsyrligt tillbehör till vilken måltid som helst, också gott att servera med lite fet yoghurt och surdegsbröd. Plommon- och tomatblandningen kan med fördel stå och marinera ett par timmar innan servering, om du har tid, då smakar det ännu mer!” /Therese Elgquist

Tips! Har du lite surdegsbröd över? Riv i mindre bitar, blanda med lite olja och en nypa salt och rosta i ugnen på 150 grader i ca 10 minuter tills du får krispiga surdegskrutonger - supergoda att blanda ner i salladen!

Ingredienser

portioner
  • 500 g tomat (i olika färger och storlekar)
  • 500 g plommon
  • 1 kruka färsk mynta
  • 1 kruka färsk basilika
  • 0,5 dl bovete, torkat och helt

Vinägrett

  • 2 msk rapsolja (kallpressad)
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 tsk honung
  • flingsalt
  • svartpeppar, nymalen

Gör så här

  1. Skär tomaterna på mitten. Dela plommonen, kärna ur och skär i skivor. Blanda med tomaterna.
  2. Blanda ihop ingredienserna till vinägretten.
  3. Hacka örterna grovt (spara gärna lite till garnering) och blanda ner i tomat- och plommonblandningen tillsammans med vinägretten efter smak.
  4. Koka upp en kastrull med vatten, lägg i bovete och ta bort från plattan. Häll av i en sil och skölj med kallt vatten. Rosta bovetet i en torr medelhet stekpanna tills det är torrt, krispigt och lätt gyllene.
  5. Lägg upp salladen på ett fat. Toppa med rostat bovete och örter. Ringla över lite mer vinägrett.