Plommon- och tomatsallad med örter och rostat bovete

Plommon- och tomatsallad med örter och rostat bovete
Foto: Tv4
Therese Elgquist
Therese Elgquist

Plommon- och tomatsallad med örter och rostat bovete

0

5 steg att laga

10 ingredienser

30 m

”Ett sötsyrligt tillbehör till vilken måltid som helst, också gott att servera med lite fet yoghurt och surdegsbröd. Plommon- och tomatblandningen kan med fördel stå och marinera ett par timmar innan servering, om du har tid, då smakar det ännu mer!” /Therese Elgquist

Tips! Har du lite surdegsbröd över? Riv i mindre bitar, blanda med lite olja och en nypa salt och rosta i ugnen på 150 grader i ca 10 minuter tills du får krispiga surdegskrutonger - supergoda att blanda ner i salladen!

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 500 g tomat (i olika färger och storlekar)
  • 500 g plommon
  • 1 kruka färsk mynta
  • 1 kruka färsk basilika
  • 0,5 dl bovete, torkat och helt

Vinägrett

  • 2 msk rapsolja (kallpressad)
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 tsk honung
  • flingsalt
  • svartpeppar, nymalen

Gör så här

  1. Skär tomaterna på mitten. Dela plommonen, kärna ur och skär i skivor. Blanda med tomaterna.
  2. Blanda ihop ingredienserna till vinägretten.
  3. Hacka örterna grovt (spara gärna lite till garnering) och blanda ner i tomat- och plommonblandningen tillsammans med vinägretten efter smak.
  4. Koka upp en kastrull med vatten, lägg i bovete och ta bort från plattan. Häll av i en sil och skölj med kallt vatten. Rosta bovetet i en torr medelhet stekpanna tills det är torrt, krispigt och lätt gyllene.
  5. Lägg upp salladen på ett fat. Toppa med rostat bovete och örter. Ringla över lite mer vinägrett.
TIPS!
läs mer
Kokt torsk med äggsås

Tips på goda fiskrecept

Här har vi samlat kockarnas populäraste fiskrecept!

Läs mer