Plommon i madeira

Plommon i madeira
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Plommon i madeira

5 ingredienser

En underbart gammaldags dessert! Passa på och laga den när det finns mycket plommon. Den kan även frysas in och tinas vid servering. Ska plommonen serveras färska så tänk på att de behöver stå och dra kallt i ett dygn. Då serveras plommonen kall med vispgrädde. Ska de serveras från fryst, kan de värmas en aning och är då goda med glass.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg plommon, mogna

Lag:

  • 1 dl vatten
  • 5 dl strösocker
  • 0,5 vaniljstång, uppskuren på längden
  • 2 dl madeiravin

Gör så här

  1. Kärna ur plommonen och dela dem.
  2. Lägg i skål. Koka upp vatten, socker och vaniljstång. Sjud tills sockret smälter, skrapa ur vaniljen och lägg sen tillbaka stången.
  3. Tillsätt madeira, sjud ett par minuter och slå lagen het över plommonen.
  4. Täck skålen, ställ i kyl 1 dygn. Servera med lättvispad grädde.