Plocktallrik med bacondadlar, getostbakelse och lax

Plocktallrik med bacondadlar, getostbakelse och lax
Foto: TV4

Plocktallrik med bacondadlar, getostbakelse och lax

Av: Carola - Hofors

Från: Halv åtta hos mig

23 ingredienser

1,5 h

Perfekt förrätt där man får lite av allt. Smarrig getostbakelse, baconlindade dadlar och lax. 

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten där är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Baconilindade dadlar

  • 8 dadlar, färska urkärnade
  • 1 förp bacon

Getostbakelse

  • 2 rödbetor (medelstora)
  • 100 g getost
  • 1 msk smör
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar, grovmalen
  • 1 msk honung (flytande)

Havreknäcke

  • 3 dl havregryn
  • 1,5 dl solroskärnor
  • 0,5 dl sesamfrön
  • 1 dl linfrön
  • 0,5 dl vetekli
  • 1 krm salt
  • 0,5 dl rapsolja
  • 1 msk honung
  • 3,5 dl vatten
  • 0,5 tsk flingsalt

Rökt lax

  • 100 g färskost, naturell
  • 100 g lax, kallrökt
  • 0,5 citron
  • 1 rödlök, finhackad (liten)
  • färsk dill

Gör så här

Dadlar

  1. Dela dadlarna i två delar och dela bacon så att du får 16 bitar.
  2. Rulla baconskivan runt dadeln och fäst med tandpetare.
  3. Stek i torr stekpanna ca 5 minuter tills baconet fått fin färg.
  4. Servera munsbitarna ljumna eller kalla med tandpetaren kvar i.

Getostbakelse

  1. Skala rödbetorna och skär fyra stycken centimetertjocka skivor.
  2. Stek dem i smöret i stekpanna på medelvärme i ca 5 minuter på varje sida. Salta och peppra. Kontrollera att de är genommjuka med provsticka.
  3. Skär fyra stycken centimetertjocka skivor av getosten och lägg uppepå rödbetsskivorna i stekpannan. Efter ett par minuter börjar osten smälta och det är dags att servera och ringla honungen uppepå.

Havreknäcke

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och rör om.
  3. Tillsätt olja, honung och vatten. Rör ihop till en grötig massa och låt stå i 15 minuter.
  4. Bred ut massan jämnt på en plåt med bakplåtspapper.
  5. Toppa med flingsalt om du önskar och grädda i 10 minuter.
  6. Ta ut plåten, skär i önskade bitar och grädda i ytterligare 50 minuter tills det är gyllenbrunt och knaprigt.
  7. Låt knäcket svalna och bryt isär bitarna.

Servering

  1. Klicka eller spritsa färskost på en tallrik, rulla den rökta laxskivan till en ”ros” och ställ bredvid.
  2. Strö över finhackad rödlök och garnera med en bit citron och en dillkvist. Lägg en bit havreknäcke på sidan.
  3. Fyll på med dadlarna, fyra på varje, och lägg sist på den varma rödbeta- och getostbakelsen. Ringla över honungen på toppen av bakelsen.