Platta och ganska turkiska bröd

Platta och ganska turkiska bröd
Foto: Johanna Kassel

Platta och ganska turkiska bröd

Av: Martina Haag, Clara Block Hane

Från: Nyhetsmorgon

7 ingredienser

Det är roligt att göra och gott att äta färska, nystekta turkiska bröd. Dessa passar bra till vår kandeldoftande köttgryta /Martina och Clara

Recept ur boken Du är min bästa vän och jag tycker så mycket om att komma på middag hos dig

Ingredienser

portioner bröd
  • 25 g jäst [0,5 förp]
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk honung
  • 1 dl naturell yoghurt eller A-fil
  • 2 dl vatten
  • 1,5 dl rågsikt
  • 5 dl vetemjöl + mjöl, till kavling

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt honungen och saltet, rör om och låt stå tills jästen har löst sig. Häll i vattnet och yoghurten och rör om.
  2. Tillsätt mjölet, rör om och knåda degen tills den inte kladdar längre, gärna med degkrokar på en elvisp. Låt den jäsa övertäckt i cirka 30 minuter.
  3. Knåda degen på en mjölad köksbänk. Dela den i tolv degknyten. Låt jäsa i 20–30 minuter.
  4. Hetta upp en torr stekpanna (utan smör eller olja). Kavla ut varje degbit till en rundel, så tunn det går. Ofta behövs det ganska mycket mjöl. Stek varje bröd hastigt på varje sida. När du har fått in rytmen hinner du kavla och steka samtidigt, men det är lättast om en kavlar och en steker.