Plåt med rostad pumpa och purjolök

NYHET
Plåt med rostad pumpa och purjolök
Foto: TV4
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Plåt med rostad pumpa och purjolök

13 ingredienser

En enkel plåtmiddag där allt landar på ugnsplåten och tillagas i ugnen. Grönsaker som pumpa, purjolök och potatis rostas i ugnen tillsammans med kikärter och pumpakärnor. Efter rostning i ugnen toppas allt på plåten med brynt smör och generöst med riven gruyèreost.

Ingredienser

portioner
  • ca 800 g hokkaidopumpa
  • 500 g potatis
  • 2 purjolökar
  • 1 förp färdigkokta kikärtor (à ca 400 g)
  • 1 dl pumpakärnor
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk honung
  • salt
  • peppar

Topping

  • 100 g smör
  • 50 g gruyèreost
  • 1 citron
  • 1 kruka färsk timjan

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 220 grader.
  2. Skär pumpa (behåll skalet och innanmätet på pumpan) och potatis i bitar, potatisen delad i fyra och pumpan i ca 2 cm stora bitar.
  3. Skölj purjolöken och skär i ca 3 cm tjocka stubbar på snedden
  4. Häll av skölj kikärterna.
  5. Blanda honung med olivolja, salt och pepprar.
  6. Lägg pumpa, potatis, purjo och kikärter på en bakpappersklädd plåt. Ringla över olivolje- och honungsblandningen. Rör runt och rosta i ugnen i ca 25 minuter.
  7. Bryn smöret under vispning i en kastrull tills det doftar kola. När plåten börjar få färg, dra ut den och strö pumpakärnorna över grönsakerna. Sätt ugnen på grilläge (om inte grönsakerna fått väldigt mycket färg), rosta ytterligare 5 minuter.
  8. Ta ut plåten och ringla över smöret. Riv över osten och citronskal. Avsluta med att hacka timjan och strö det över grönsakerna.