Plankstek med bearnaisesås

koket.se
Plankstek med bearnaisesås
Foto: TV4
stefan ekengren profilbild ny
stefan ekengren profilbild ny

Plankstek med bearnaisesås

31 ingredienser

En svårslagen restaurangklassiker med ryggbiff på planka serverad med obligatoriska tillbehör som hemslagen bearnaisesås, spritsat och gratinerat potatismos, gröna bönor med bacon och ugnsrostad tomat.

Se Stefan Ekengren laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 500 g ryggbiff, putsad och skuren i 4 bitar
  • 50 g smör

Duchessemos

  • 800 g potatis
  • 2 l vatten
  • 3 äggulor
  • 50 g smör
  • 2 msk salt (40 g)
  • salt

Bearnaisesås

  • 3 äggulor
  • 3 msk beareduktion, se nedan
  • 300 g smör, smält och skirat
  • 0,5 dl citronsaft
  • 0,5 knippe färsk persilja, hackat
  • 1 kruka färsk dragon, hackad
  • cayennepeppar
  • salt

Beareduktion

  • 1 dl vitvinsvinäger
  • 0,5 dl vatten
  • 1 kruka färsk dragon
  • 0,5 schalottenlök, fint skivad
  • 3 vitpepparkorn

Grillade tomater

  • 2 bifftomater
  • 0,5 tsk strösocker
  • 2 tsk torkad dragon
  • 2 msk olivolja
  • 20 g smör

Baconlindade haricots verts

  • 300 g haricots verts, förkokta i saltat vatten
  • 4 skivor bacon

Garnering

  • 1 kruka färsk körvel, plockad
  • 1 kruka färsk bladpersilja, plockad
  • salt
  • svartpeppar, nymalen
  • 4 plankor till plankstek

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 220 grader.

Duchessemos

  1. Koka potatisen precis klar. Häll av och pressa potatisen genom en potatispress. Blanda med äggulor och smör. Smaka av med salt.
  2. Fyll en spritspåse med tyll med moset. Spritsa när potatisen fortfarande är lite varm längs kanten på plankan.

Beareduktion

  1. Lägg alla ingredienser till reduktionen i en kastrull. Koka ihop tills cirka ½ dl återstår, sila och låt svalna.

Bearnaisesås

  1. Vispa ihop äggulor och reduktion i ett varmt vattenbad tills ägget börjar tjockna och krämen blivit ljummen.
  2. Se till att inte värma för hårt, då kan det bli äggröra. Ta bort bunken från vattenbadet och fortsätt vispa samtidigt som du tillsätter smöret i en tunn stråle. Smaka av med citronjuice, cayennepeppar och salt. Avsluta med örterna.

Grillade tomater

  1. Dela tomaterna. Lägg med snittytan uppåt på planka. Salta, sockra och peppra. Strö över dragon, ringla över olivolja och lägg på en klick smör.

Baconlindade haricots verts

  1. Koka bönorna i någon minut i saltat vatten, häll av och lägg i kallt vatten.
  2. Linda bacon runt fyra knippen bönor.
  3. Baka plankorna med duchessemos, bönor och bacon samt tomat ca 20 minuter.

Biff

  1. Krydda biffskivorna med salt och peppar runt om. Stek i smör och rapsolja i en stekpanna till medium eller som du vill ha köttet. Ta upp och låt vila.

Servering

  1. Skär köttet i skivor och lägg i mitten på varje planka. Skeda över bearnaisesåsen. Garnera med körvel och persilja.