Pizzabullar med fetaost och oliver
Pizzabullar med fetaost och oliver
21 ingredienser
Hembakade pizzabullar fyllda med god tomatsås, feta och oliver. Perfekt som utflyktsmat, mellanmål eller till buffébordet.
Se Fredrik Nylén laga receptet

Ingredienser
- 4 dl mjölk
- 1 dl olivolja
- 50 g jäst
- 2 msk honung
- 1 tsk salt
- 11 dl vetemjöl (ca 660 g)
Tomatsås
- 1 rödlök (liten)
- 1 msk olivolja
- 1 msk rörsocker
- 2 msk tomatpuré
- 2 klyftor vitlök
- 2 burkar hela konserverade tomater
- 1 tsk torkad basilika
- 1 tsk torkad oregano
- 0,5 tsk salt
- 0,5 tsk svartpeppar, nymalen
Fyllning
- 3 dl pizzasås (resten går utmärkt att frysa)
- 2 dl gröna oliver utan kärnor, skivade
- 150 g fetaost, smulad
- 1 kruka färsk basilika
- 1 ägg, uppvispat till pensling
- 150 g mozzarellaost, riven
Gör så här
Pizzasås
- Skala och finhacka rödlöken. Fräs den mjuk i en kastrull tills den börjar få färg.
- Tillsätt socker, tomatpuré och finhackad vitlök, låt fräsa med ca 1 minut under omrörning.
- Tillsätt tomaterna och mosa sönder dem lite med en gaffel.
- Tillsätt alla kryddor och låt såsen sjuda utan lock i ca 30 minuter.
- Smaka av såsen med extra kryddor efter smak, jag gillar min tomatsås slät så jag mixar den med stavmixer men det går även bra att ha den som den är med hela bitar tomat.
Pizzabullar
- Ljumma mjölken tillsammans med oljan i en kastrull till 35-37 grader.
- Smula jästen i en bunke och lös upp jästen med mjölken.
- Tillsätt honung, salt, vetemjöl och arbeta degen 5 minuter i maskin eller 10 för hand.
- Täck bunken med en duk och låt degen jäsa i 30 minuter.
- Kavla ut degen till en tunn stor rektangel på lätt mjölat bakbord. Bred ut pizzasåsen, strö över fetaost, skivade oliver och basilika. Rulla ihop till en tajt rulle och skär bitar och lägg i bullformar.
- Lägg bullarna på en plåt, täck med bakduk och låt jäsa ytterligare 30 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö över mozzarella och baka mitt i ugnen i 10-12 minuter.
- Låt svalna på galler. Bullarna går utmärkt at frysa!