Pizza rossa

Pizza rossa NY
Foto: Lennart Weibull
Oskar Montano
Oskar Montano

Pizza rossa

Av: Oskar Montano

Från: Nyhetsmorgon

11 ingredienser

1 h

En härlig pizza med tomatsås, mozzarella och eventuellt lite sardeller är en riktig fullpoängare. Receptet kommer från boken Pizza Wizard av Oskar Montano.

Receptet på pizzadegen finns här >>

Ingredienser

portioner plåt
  • 1 pizzadeg
  • 3 msk olivolja (extra att ringla över)
  • 400 g tomatsås (se nedan)
  • ca 0,5 krm torkad oregano
  • 240 g buffelmozzarella (eller stracciatella)
  • ev sardeller

Tomatsås

  • 400 g hela konserverade tomater (av god kvalitet)
  • 4 g salt
  • 10 g olivolja
  • ev malen svartpeppar
  • ev vitlök

Gör så här

Preppa

  1. Ta ut degen 1–2 timmar innan du ska baka.
  2. Sätt ugnen på max med över- och undervärme.
  3. Lägg degen på mjölat bakbord och baka ut med pianoteknik. Vänd och fortsätt trycka ut degen på samma sätt tills degen är nästan lika stor som plåten.

Baka ut

  1. Olja in plåten med 3 msk olivolja. Lyft försiktigt upp degen och skaka av överblivet mjöl och placera den på plåten. En grandmadeg låter du jäsa 1 timme ovanpå spisen.
  2. Se till att degen når ut fint i kanterna.
  3. Sprid ut tomatsåsen jämnt över degen, strö över oregano och ringla över ordentligt med olivolja.

Grädda

  1. Grädda pizzan direkt på bottnen av ugnen. Vänd plåten efter 6 minuter så att andra sidan kommer innerst. Efter totalt cirka 10 minuter kollar du så att degen är gyllenbrun under utan att brännas. Om inte kör du några minuter till. Flytta den till mitt i ugnen och grädda den cirka 2 minuter eller längre, tills den fått rejält med färg och ovansidan också är färdig.
  2. Ta ut och ringla över olivolja. Toppa med buffelmozzarella och gärna några sardeller.

Tomatsås

  1. Krossa tomaterna i en passör eller för hand i en bunke. Tillsätt salt och olivolja tills du tycker det smakar gott. Peppar är valfritt men absolut inte för mycket. Ibland gillar jag att riva i vitlök i såsen men tänk på att den lätt kan ta över så ibland är det bättre att lägga skivad vitlök på pizzan.