Grandma pie eller siciliansk pizza

Siciliansk pizza
Foto: Lennart Weibull
Oskar Montano
Oskar Montano

Grandma pie eller siciliansk pizza

4

6 ingredienser

5 dygn

"Grandma pie" som den här pizzan kallas är en riktigt bra pizzadeg som snabbt kan bli din nya favorit. Receptet kommer från boken Pizza Wizard av Oskar Montano.

Ingredienser

portioner plåtar
  • 750 g vatten, kallt
  • 40 g olivolja
  • 1 kg vetemjöl
  • 8 g jäst
  • 25 g salt
  • 2 tsk vatten, kallt

Gör så här

  1. Häll 750 g vatten och olivolja i en bunke. Tillsätt mjölet och blanda med slev.
  2. Blanda med händerna cirka 5 minuter, tills degen är väl hopblandad. Skrapa ner mjöl från sidorna. Täck med kökshandduk och låt vila 10 minuter i rumstemperatur.
  3. Smula ner jästen i degen och knåda cirka 2 minuter.
  4. Blanda salt och 2 tsk vatten i en liten skål. Tillsätt saltblandningen till degen och knåda 3 minuter, tills allt är väl blandat.
  5. Vila degen 5 minuter och knåda den 5 minuter. Vila 5 minuter och knåda 5 minuter till. Vila 5 minuter och knåda 3 minuter till. När du knådat klart ska degen se hyfsat slät ut och släppa från sidorna.
  6. Lägg degen i en inoljad bunke. Vila övertäckt 10 minuter i rumstemperatur och vik sen degen.
  7. Vila degen 1 timme i rumstemperatur. Vik degen var 20:e minut.
  8. Baka dagen därpå
    Låt degen fortsätta jäsa under bakhandduk 1–2 timmar i rumstemperatur, tills den dubblat i storlek.
  9. Väg därefter upp degen. 730 g om du använder en 30 x 40 cm stor plåt.
  10. Forma varje deg till en rund boll, lägg i var sin bunke och sätt på lock eller plasta in. Ställ i kylen över natten.
  11. Dagen därpå: Ta ut degen ur kylen, den ska ha dubblats eller tripplats i storlek.
  12. Baka efter 2-5 dygn
    Efter sista vikningen droppar du olivolja på degen och lägger den i en bunke med lock eller plastar in. Ställ in den i kylen.
  13. Dagen före bakning: Ta ut och väg upp 730 g om du använder en 30 x 40 cm stor plåt.
  14. Lägg degarna i var sin inoljad bunke. Sätt på lock eller plasta in och låt dem jäsa i kylen till nästa dag.
  15. Dagen du ska baka: Ta ut degen 1 timme innan du ska börja baka ut den.