"Grandma pie" som den här pizzan kallas är en riktigt bra pizzadeg som snabbt kan bli din nya favorit. Receptet kommer från boken Pizza Wizard av Oskar Montano.
Häll 750 g vatten och olivolja i en bunke. Tillsätt mjölet och blanda med slev.
Blanda med händerna cirka 5 minuter, tills degen är väl hopblandad. Skrapa ner mjöl från sidorna. Täck med kökshandduk och låt vila 10 minuter i rumstemperatur.
Smula ner jästen i degen och knåda cirka 2 minuter.
Blanda salt och 2 tsk vatten i en liten skål. Tillsätt saltblandningen till degen och knåda 3 minuter, tills allt är väl blandat.
Vila degen 5 minuter och knåda den 5 minuter. Vila 5 minuter och knåda 5 minuter till. Vila 5 minuter och knåda 3 minuter till. När du knådat klart ska degen se hyfsat slät ut och släppa från sidorna.
Lägg degen i en inoljad bunke. Vila övertäckt 10 minuter i rumstemperatur och vik sen degen.
Vila degen 1 timme i rumstemperatur. Vik degen var 20:e minut.
Baka dagen därpå
Låt degen fortsätta jäsa under bakhandduk 1–2 timmar i rumstemperatur, tills den dubblat i storlek.
Väg därefter upp degen. 730 g om du använder en 30 x 40 cm stor plåt.
Forma varje deg till en rund boll, lägg i var sin bunke och sätt på lock eller plasta in. Ställ i kylen över natten.
Dagen därpå: Ta ut degen ur kylen, den ska ha dubblats eller tripplats i storlek.
Baka efter 2-5 dygn
Efter sista vikningen droppar du olivolja på degen och lägger den i en bunke med lock eller plastar in. Ställ in den i kylen.
Dagen före bakning: Ta ut och väg upp 730 g om du använder en 30 x 40 cm stor plåt.
Lägg degarna i var sin inoljad bunke. Sätt på lock eller plasta in och låt dem jäsa i kylen till nästa dag.
Dagen du ska baka: Ta ut degen 1 timme innan du ska börja baka ut den.