Pizza med tomat, parmesan, burrata och lufttorkad skinka

7 röster
45 min + jäsning
4
Pizza med tomat, parmesan, burrata och lufttorkad skinka
Foto: TV4

Äkta italiensk pizza på Paolos vis med hemmagjord deg, egen tomatsås och toppings som burrata, parmesan och lufttorkad skinka. 

Har du en ugn med varmluftsfunktion kan du grädda två plåtar samtidigt – byt bara plats på plåtarna efter halva tiden - Två pizzor brukar få plats på en plåt.


Gräddningstiden är ungefärlig, men håll koll på degkanterna – när de fått ordentligt med fin färg är pizzorna färdiga.



Visa mer
45 min + jäsning
4
4 portioner

Du behöver

Pizzadeg (2,5 timmar jäsning)

  • 25 g jäst
  • 3,5 dl vatten (37 grader)
  • 7,5 dl vetemjöl special
  • 1,5 tsk salt

Topping

  • 800 g hela konserverade tomater (gärna san marzano-tomamter)
  • ca 0,5 tsk salt
  • 100 g parmesanost, riven (eller ricotta salata)
  • 100 g prosciutto (lufttorkad italiensk skinka)
  • 250 g burrata (med ev. vätska avrunnen)
  • olivolja, av god kvalitet
  • färska basilikablad
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Pizzadeg
    Finfördela jästen i en bunke eller i skålen till en köksmaskin. Lös upp den med 0.5 dl av vattnet. Tillsätt två matskedar av mjölet och rör ihop till en jämn smet. Täck över med en fuktig handduk och låt jäsa i ca 30 minuter.
  2. Tillsätt resten av vattnet tillsammans med saltet. Häll ner resten mjölet, lite i taget, och arbeta samman till en jämn deg. Knåda degen i 10 minuter i en köksmaskin eller med degkrokar på en elvisp, tills den känns smidig och elastisk. Det går även bra att arbeta degen för hand, men då är det viktigt att knåda den lite längre och med lite mer kraft.
  3. Täck bunken med fuktig handduk eller plastfolie och låt jäsa i 2 timmar i rumstemperatur till dubbel storlek.
  4. Sätt på ugnen i god tid innan det är dags att grädda pizzorna.
  5. Dela degen i fyra lika stora bitar. Knåda varje degbit i några minuter och platta ut dem med handflatan eller fingertopparna. Kavla ut till riktigt tunna bottnar, ca 23 cm i diameter.
  6. Mjöla lite ovanpå och under degen så att den inte fastnar. Lägg pizzabottnarna på två bakpappersklädda plåtar.
  7. Håll handflatan upprätt mot bottens kant. Vänd inåt mot kanten och tryck med tummen eller fingrarna runt om, ca 1.5–2 cm innanför kanten. På så vis blir pizzornas kanter fint upphöjda vid gräddningen. Dra lite i ytterkanterna för att hålla bottnarna tunna.
  8. Topping
    Sätt ugnen på 250 grader (ca 225 grader med varmluftsfunktion)
  9. Låt det mesta av vätskan i tomatförpackningen rinna av i ett durkslag. Häll tomaterna och salt i en skål och kör ihop till en jämn tomatsås med en stavmixer.
  10. Fördela tomaterna jämnt innanför kanten på bottnarna.
  11. Strö över den rivna parmesanosten och ringla över olivolja.
  12. Grädda pizzorna i ugnen i ca 10 minuter.
  13. Dela burratan i fyra delar och lägg prosciuttoskivor och burrata på varje pizza. Toppa med basilikablad.

Laddar fler recept...