Pizza funghi
Pizza funghi
12 ingredienser
30 m
"Vissa stammisar går härifrån utan pizza när den här pizzan inte finns på menyn. Helt enkelt en klassiker vi inte kan sluta göra. Det som ger pizzan den djupa smaken är torkad karljohan – det känns nästan som fusk. Vi mixar svampen till ett pulver och använder en nypa på pizzan." /Oskar Montano
Se Oskar Montano laga receptet

Ingredienser
- 1-2 krm torkad karljohanssvamp, pulver
- 1 pizzadeg (valfri, rund)
- 2 msk syrad grädde (eller crème fraiche)
- 90 g taleggioost, tärnad
- 1 portabellosvamp, finskivad (eller stekt ostronskivling)
- 0,5 rödlök, finskivad
- 2 msk parmesanost, finriven
- olivolja
- nymalen svartpeppar
Rostad vitlöksolja
- 1 vitlök, skalade klyftor
- 1 tsk salt
- 1 dl rapsolja
Gör så här
Förberedelser
- Kör torkad karljohanssvamp i mixer till ett fint pulver.
- Ta ut degen ur kylen minst 1 timme före bakning.
- Placera pizzastål/stenar i ugnen och sätt ugnen på max.
Rostad vitlöksolja
- Låt vitlök och salt dra i 5 minuter i en liten kastrull. Häll över oljan och sätt på hög värme i 3 minuter. Sänk till låg eller medium värme och låt puttra tills vitlöken är mjuk. Låt svalna innan du silar oljan.
Utbakning
- Förbered din pizzastation.
- Baka ut degen till en rund ca 28 cm stor pizza och lägg den på pizzaspaden.
- Bred ett tunt lager syrad grädde på pizzan. Sprid över svamppulver och lägg på taleggioost och portabello (4–5 skivor svamp beroende på storlek, pizzan ska inte bli överfull).
- Lägg på rödlök och ringla över olja.
- Sträck ut pizzan till rätt storlek på spaden.
Grädda
- Ändra ugnen till grill och grädda pizzan direkt tills den fått fin färg på både ovan- och undersidan.
- Ta ut och lägg pizzan på galler. Salta rikligt då svampen suger upp mycket salt.
- Avsluta med att strö över parmesan, rikligt med svartpeppar och ringla över vitlöksolja.