Pizzan i Italien innehåller sällan så mycket ost som den svenska. Här har vi sparat på den rivna osten och i stället tagit generöst med kesella. Skär jästpaketet på diagonalen så får du lagom 25 g jäst.
2 krm torkad oregano (eller basilika, eller 2 msk färsk)
3 dl riven mager ost 10 %
Gör så här
Pizzadeg: Ljumma mjölk och vatten till 37°, fingerljummet. Smula i jästen och tillsätt salt. Blanda ner den mindre mängden mjöl. Arbeta kraftigt och länge, 5 minuter i maskin eller 10 för hand, till en slät och ganska lös deg. Tillsätt eventuellt lite mer mjöl. Låt jäsa i 30 minuter.
Värm ugnen till 250-275°. Förbered fyllningen. Blanda kesellan med pressad vitlök. Skiva tomaterna och champinjonerna. Strimla skinkan. Riv osten.
Knåda degen lätt. Kavla ut den direkt på bakplåtsduk eller -papper till en stor pizza eller till 4 portionspizzor. Bred kesellan på pizzan. Lägg på tomatskivor. Strö över champinjoner, skinka och hälften av oreganon eller basilikan. Strö över osten. Grädda i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter.