Pizza bianca med broccoli och zucchini

2 röster
4 pizzor

Pizza enligt Paolo Robertos recept! Hemgjord pizzadeg som toppas med grönsaker, mozzarella, parmesan och rosmarin.

Visa mer
4 pizzor

Du behöver

Pizzadeg

  • 12 g jäst
  • 3,5 dl rumstempererat mineralvatten
  • ca 7,5 dl vetemjöl special
  • 1,5 tsk salt
  • 1 msk olivolja

Topping

  • 200 g broccoli, små buketter
  • 200 g zucchini, skivad
  • 1-2 klyftor vitlök. skivade
  • olivolja
  • salt och svartpeppar
  • 350 g mozzarella, gärna på buffelmjölk
  • 125 g parmesanost, riven
  • 2 msk rosmarin, repad
  • olivolja (av god kvalitet)

Gör så här

  1. Pizzadeg
    Finfördela jästen i en bunke eller i skålen till en köksmaskin. Lös upp jästen med 0,5 dl av vattnet. Tillsätt 2 msk av mjölet och rör ihop till en jämn smet. Täck över och låt jäsa i cirka 20 minuter.
  2. Tillsätt resten av vattnet och olivoljan. Häll ner mjölet, lite i taget och arbeta samman till en jämn deg. Knåda degen i 10-15 minuter i en köksmaskin eller med degkrokar på en elvisp, tills den känns smidig, elastisk och lite kladdig.
  3. Blanda i saltet och kör degen i ytterligare ett par minuter. Det går även bra att arbeta degen för hand, men då är det viktigt att knåda den lite längre och med lite mer kraft.
  4. Låt degen jäsa övertäckt i den lätt mjölade bunken i 1 timme.
  5. Dela degen i fyra lika stora delar. Forma bitarna till runda bullar, lägg dem på en ugnsplåt, strö över lite mjöl och täck över med plastfolie som inte ska ligga stramt, då kan bullarna jäsa utan hinder. Ställ in degbullarna i kylskåpets nedre del (temperturen ska inte understiga 8 grader) för att degen ska kunna jäsa ytterligare, ca 7-8 timmar.
  6. Topping
    Sätt ugnen på 225 grader. Lägg alla grönsaker och vitlök i en ugnsform. Ringla över rikligt med olivolja, salta och peppra och stek grönsakerna tills de mjuknat något men fortfarande har tuggmotstånd.
  7. Utbakning
    Nyp bort om det blivit torr deg i kanterna på degbitarna. Platta ut till pizzor med handflatan eller kavla ut till riktigt tunna bottnar, cirka 23 cm i diameter. Lägg pizzabottnarna på två smorda plåtar eller på plåtar med bakplåtspapper.
  8. Tryck till med tummen runt om, ca 1,5–2 cm innanför ytterkanten. På så vis blir pizzornas kanter lite upphöjda vid gräddningen. Dra lite i ytterkanterna runt om för att hålla bottnarna tunna.
  9. Fördela ostarna och rosmarin på pizzabottnarna och lägg sedan på grönsakerna och skeda över rikligt med olivolja.
  10. Grädda pizzorna mitt i ugnen i ca 10 minuter. Servera genast.
1 september 2018
Kökets kurser

laddar fler recept

Laddar fler recept