Pitabröd fyllda med lammköttbullar och tzatziki

POPULÄRT
koket.se
Pitabröd fyllda med lammköttbullar och tzatziki
Foto: TV4
Lisa Lemke 2016
Lisa Lemke 2016

Pitabröd fyllda med lammköttbullar och tzatziki

25 ingredienser

Fyllda pitabröd med grekiska lammköttbullar med smak av Grekland (oliver, citronskal och färsk oregano) och en härlig tzatziki med mynta och jalapeño.

Se Lisa Lemke laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Tzatziki

  • 0,5 gurka (stor)
  • 2 små klyftor vitlök
  • 0,25 jalapeño, urkärnad
  • 2 dl matyoghurt (turkisk eller grekisk)
  • 0,5 dl mynta, finhackad
  • 1 msk olivolja
  • salt

Köttbullar

  • 600 g lammfärs
  • 2 msk ströbröd
  • 0,5 dl grädde
  • 1 ägg
  • 2 dl färsk oregano, finhackad
  • 1 citron, rivet skal från (ekologisk)
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 2 dl kalamataoliver, finhackade
  • salt
  • peppar
  • smör, till stekning
  • olja, till stekning

Till servering

  • 4 pitabröd
  • krispig sallad (t ex roman, isberg eller gemsallad)
  • 1 rödlök, strimlad
  • ajvar relish
  • mynta, hackad

Gör så här

Tzatziki

  1. Riv gurkan på den grova delen av ett rivjärn och lägg gurkrivet i en sil. Blanda med lite salt och låt stå ca 15 minuter. Krama ut vätskan med handen (har du
  2. bråttom kan du krama ut vätskan direkt också, utan att låta den stå).
  3. Blanda gurkan med riven vitlök, finhackad mynta, yoghurt, olivolja och hackad jalapeno. Smaka av med salt. Låt gärna stå 30 minuter innan servering.

Lammköttbullar

  1. Blanda ströbröd, grädde, ägg, riven vitlök, hackad oregano, oliver, rivet citronskal samt chiliflakes i en bunke och låt stå i ca 5 minuter. '
  2. Tillsätt därefter färsen och arbeta samman allt till en slät smet. Krydda med salt och peppar och provstek en bit för provsmakning. Krydda eventuellt mer och forma därefter smeten till köttbullar.
  3. Hetta upp en stekpanna med smör och rapsolja och stek köttbullarna tills de fått fin färg runt om och är genomstekta.

Vid servering

  1. Värm upp pitabröden och fyll dem med strimlad sallad, rödlök, köttbullar, tzatziki, ajvar relish och hackad mynta. Servera genast.