Pitabröd fyllda med lammköttbullar och tzatziki

Spela video Pitabröd fyllda med lammköttbullar och tzatziki
Foto: TV4
4

Du behöver

Tzatziki

  • 0,5 stor gurka
  • 2 små klyftor vitlök
  • 0,25 jalapeño, urkärnad
  • 2 dl fet naturell yoghurt 10 %(turkisk eller grekisk)
  • 0,5 dl mynta, finhackad
  • 1 msk olivolja
  • salt

Köttbullar

  • 600 g lammfärs
  • 2 msk ströbröd
  • 0,5 dl grädde
  • 1 ägg
  • 2 dl färsk oregano, finhackad
  • 1 ekologisk citron, rivet skal från
  • 1 stor klyfta vitlök
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 2 dl kalamataoliver, finhackade
  • salt och peppar
  • smör, till stekning
  • olja, till stekning

Till servering

  • 4 pitabröd
  • krispig sallad, t ex roman, isberg eller gemsallad
  • 1 rödlök, strimlad
  • ajvar relish, mild eller stark
  • mynta, hackad

Gör så här

  1. Tzatziki
    Riv gurkan på den grova delen av ett rivjärn och lägg gurkrivet i en sil. Blanda med lite salt och låt stå ca 15 minuter. Krama ut vätskan med handen (har du bråttom kan du krama ut vätskan direkt också, utan att låta den stå).
  2. Blanda gurkan med riven vitlök, finhackad mynta, yoghurt, olivolja och hackad jalapeno. Smaka av med salt. Låt gärna stå 30 minuter innan servering.
  3. Lammköttbullar
    Blanda ströbröd, grädde, ägg, riven vitlök, hackad oregano, oliver, rivet citronskal samt chiliflakes i en bunke och låt stå i ca 5 minuter. '
  4. Tillsätt därefter färsen och arbeta samman allt till en slät smet. Krydda med salt och peppar och provstek en bit för provsmakning. Krydda eventuellt mer och forma därefter smeten till köttbullar.
  5. Hetta upp en stekpanna med smör och rapsolja och stek köttbullarna tills de fått fin färg runt om och är genomstekta.
  6. Vid servering
    Värm upp pitabröden och fyll dem med strimlad sallad, rödlök, köttbullar, tzatziki, ajvar relish och hackad mynta. Servera genast.
Kommentera receptet

Fler goda recept