Pistagetårta med vinbärskräm

Pistagetårta med vinbärskräm
Foto: Tv4

Pistagetårta med vinbärskräm

24 ingredienser

1 h + tid i kyl

Här bjuder Linda Dahl på en festlig pistagetårta med röda vinbär och färskostkräm.

Ingredienser

portioner6 - 8

Fragelitebotten med krisp

  • 100 g mandelmassa
  • 25 g mjölk
  • 100 g äggvita
  • 3 g citronsaft
  • 120 g strösocker
  • 12 g potatismjöl
  • 1 g salt

Krisp

  • 85 g vetemjöl
  • 50 g strösocker
  • 50 g smör
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 1 g salt
  • 80 g pistagenötter, hackade

Kräm på röda vinbär

  • 1 gelatinblad
  • 190 g rödvinbärspuré
  • 150 g strösocker
  • 3 g agar-agar

Färskostkräm

  • 500 g vispgrädde
  • 1 vaniljstång
  • 30 g citronsaft
  • 125 g strösocker
  • 3 gelatinblad
  • 225 g färskost

Montering

  • vinbär
  • pistagenötter, hackade

Gör så här

Fragelitebotten med krisp

  1. Värm mandelmassan i mikron så att den blir lite varm. Lös sedan upp mandelmassan med mjölk och blanda till en smidig massa.
  2. Vispa äggvitan med citronsaft och hälften av sockret till en marängsmet. Tillsätt resterande sockret, vispa till en fast maräng.
  3. Tillsätt potatismjöl och salt under vispning.
  4. Lös upp smeten av mandelmassa med marängen lite i taget.
  5. Häll upp i en spritspåse och spritsa ut två runda bottnar.

Krisp

  1. Blanda ihop alla ingredienser förutom pistagenötterna.
  2. Strö ut smulet över de spritsade bottnarna och toppa slutligen med de hackade nötterna.
  3. Baka av bottnarna på 130 grader i ca 45-50 minuter.

Kräm på röda vinbär

  1. Lägg gelatinbladet i kallt vatten i ca 5 minuter.
  2. Koka ihop puré, socker och agar-agar. Dra från värmen och tillsätt det urkramade gelatinbladet.
  3. Ställ kallt i ca 3 timmar.
  4. Mixa sedan med stavmixer till en slät kräm. Häll upp på spritspåse.

Färskostkräm

  1. Koka upp grädde med vanilj, citron och socker. Låt dra i ca 5-10 minuter.
  2. Lägg gelatinblad i blöt.
  3. Koka upp gräddblandningen igen, dra av från värmen och lägg i de urkramade gelatinbladen.
  4. Sila vätskan över färskosten och mixa ihop.
  5. Ställ kallt i minst 4 timmar. Den kan med fördel göras dagen innan.
  6. Vispa sedan upp krämen lätt med elvisp. Häll upp den på spritspåse med önskad tyll beroende på vilket mönster du vill ha.

Montering

  1. Lägg en botten på ett tårtfat och spritas ut vinbärskräm. Fortsätt med ett lager vaniljkrämen och upprepa detta en gång till.
  2. Avsluta med att bred på vaniljkräm runt hela tårtan.
  3. Dekorera tårtan med vinbär och hackade pistagenötter.