Pistagetårta med vinbärskräm

Foto: Tv4
Pistagetårta med vinbärskräm
24 ingredienser
1 h + tid i kyl
Här bjuder Linda Dahl på en festlig pistagetårta med röda vinbär och färskostkräm.
Ingredienser
Fragelitebotten med krisp
- 100 g mandelmassa
- 25 g mjölk
- 100 g äggvita
- 3 g citronsaft
- 120 g strösocker
- 12 g potatismjöl
- 1 g salt
Krisp
- 85 g vetemjöl
- 50 g strösocker
- 50 g smör
- 0,5 tsk bakpulver
- 1 g salt
- 80 g pistagenötter, hackade
Kräm på röda vinbär
- 1 gelatinblad
- 190 g rödvinbärspuré
- 150 g strösocker
- 3 g agar-agar
Färskostkräm
- 500 g vispgrädde
- 1 vaniljstång
- 30 g citronsaft
- 125 g strösocker
- 3 gelatinblad
- 225 g färskost
Montering
- vinbär
- pistagenötter, hackade
Gör så här
Fragelitebotten med krisp
- Värm mandelmassan i mikron så att den blir lite varm. Lös sedan upp mandelmassan med mjölk och blanda till en smidig massa.
- Vispa äggvitan med citronsaft och hälften av sockret till en marängsmet. Tillsätt resterande sockret, vispa till en fast maräng.
- Tillsätt potatismjöl och salt under vispning.
- Lös upp smeten av mandelmassa med marängen lite i taget.
- Häll upp i en spritspåse och spritsa ut två runda bottnar.
Krisp
- Blanda ihop alla ingredienser förutom pistagenötterna.
- Strö ut smulet över de spritsade bottnarna och toppa slutligen med de hackade nötterna.
- Baka av bottnarna på 130 grader i ca 45-50 minuter.
Kräm på röda vinbär
- Lägg gelatinbladet i kallt vatten i ca 5 minuter.
- Koka ihop puré, socker och agar-agar. Dra från värmen och tillsätt det urkramade gelatinbladet.
- Ställ kallt i ca 3 timmar.
- Mixa sedan med stavmixer till en slät kräm. Häll upp på spritspåse.
Färskostkräm
- Koka upp grädde med vanilj, citron och socker. Låt dra i ca 5-10 minuter.
- Lägg gelatinblad i blöt.
- Koka upp gräddblandningen igen, dra av från värmen och lägg i de urkramade gelatinbladen.
- Sila vätskan över färskosten och mixa ihop.
- Ställ kallt i minst 4 timmar. Den kan med fördel göras dagen innan.
- Vispa sedan upp krämen lätt med elvisp. Häll upp den på spritspåse med önskad tyll beroende på vilket mönster du vill ha.
Montering
- Lägg en botten på ett tårtfat och spritas ut vinbärskräm. Fortsätt med ett lager vaniljkrämen och upprepa detta en gång till.
- Avsluta med att bred på vaniljkräm runt hela tårtan.
- Dekorera tårtan med vinbär och hackade pistagenötter.