Pistagekaka med vit chokladmousse och apelsin

23 röster
8-10 bitar

Mjuk grön pistagekaka som toppas med en enkel len vit chokladmousse och apelsinfiléer. Perfekt att baka om du har några äggvitor över.

Visa mer
8-10 bitar

Du behöver

Pistagekaka

  • 30 g smör, tempererat (2 msk)
  • 20 g socker (1,5 msk)
  • 150 g smör
  • 175 g strösocker (2,25 dl)
  • 75 g pistage, finmalen (1,5 dl)
  • 70 g vetemjöl (> 1 dl)
  • 5 g bakpulver (1 tsk)
  • 5 g salt (1 tsk)
  • 170 g äggvitor (4-5)

Vit chokladmousse

  • 150 g vispgrädde
  • 150 g turkisk yoghurt
  • 150 g vit choklad

Servering

  • 6 apelsiner, gärna apelsin och blodapelsin
  • citronmeliss eller harsyra

Gör så här

  1. Pistagekaka
    Sätt ugnen på 175 grader och varmluftsfunktion. Smöra och sockra en springform (26 cm i diameter).
  2. Bryn smöret på medelhög värme. Smöret ska vara gyllene och dofta nötigt så att det ger karaktär till kakan och mjölkproteinet fastnat ordentligt i botten. Låt svalna.
  3. Blanda alla torra ingredienser och blanda med det avsvalnade smöret. Tillsätt äggvitan.
  4. Häll i smeten i springformen och baka i 20–25 minuter. Ta ut och låt svalna helt.
  5. Vit chokladmousse
    Vispa ihop yoghurt och nästan all grädde till lättvispad konsistens och ställ åt sidan.
  6. Smält chokladen över vattenbad eller försiktigt i mikrovågsugn. Värm resterande grädde och blanda ihop med den smälta chokladen. Vänd sen ner chokladen i resterande gräddyoghurt. Vänd ihop tills allt är ordentligt blandat. Häll över avsvalnad pistagekaka och sätt i frysen i 30 minuter.
  7. Apelsinfiléer
    Skär bort skal och skär ur filéer från 6 apelsiner. Häng av dem lite lätt i en sil. Ta ut tårtan ur frysen och lägg apelsinerna och citronmeliss på moussen. Låt kakan tina i cirka 10 minuter, sen är den klar att servera!
8 mars 2018

Laddar fler recept