Pistagekaka med vit chokladmousse och apelsin

Pistagekaka med vit chokladmousse och apelsin
Foto: TV4
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Pistagekaka med vit chokladmousse och apelsin

26

14 ingredienser

Mjuk grön pistagekaka som toppas med en enkel len vit chokladmousse och apelsinfiléer. Perfekt att baka om du har några äggvitor över.

Ingredienser

portioner8 - 10 bitar

Pistagekaka

  • 30 g smör, rumstempererat [2 msk]
  • 20 g strösocker [1,5 msk]
  • 150 g smör
  • 175 g strösocker [2,25 dl]
  • 75 g pistagenötter, finmalen [1,5 dl]
  • 70 g vetemjöl (> 1 dl)
  • 5 g bakpulver [1 tsk]
  • 5 g salt [1 tsk]
  • 170 g äggvita [4-5 st]

Vit chokladmousse

  • 150 g vispgrädde
  • 150 g turkisk yoghurt
  • 150 g vit choklad

Servering

  • 6 apelsiner, gärna apelsin och blodapelsin
  • färsk citronmeliss (eller harsyra)

Gör så här

  1. Pistagekaka
    Sätt ugnen på 175 grader och varmluftsfunktion. Smöra och sockra en springform (26 cm i diameter).
  2. Bryn smöret på medelhög värme. Smöret ska vara gyllene och dofta nötigt så att det ger karaktär till kakan och mjölkproteinet fastnat ordentligt i botten. Låt svalna.
  3. Blanda alla torra ingredienser och blanda med det avsvalnade smöret. Tillsätt äggvitan.
  4. Häll i smeten i springformen och baka i 20–25 minuter. Ta ut och låt svalna helt.
  5. Vit chokladmousse
    Vispa ihop yoghurt och nästan all grädde till lättvispad konsistens och ställ åt sidan.
  6. Smält chokladen över vattenbad eller försiktigt i mikrovågsugn. Värm resterande grädde och blanda ihop med den smälta chokladen. Vänd sen ner chokladen i resterande gräddyoghurt. Vänd ihop tills allt är ordentligt blandat. Häll över avsvalnad pistagekaka och sätt i frysen i 30 minuter.
  7. Apelsinfiléer
    Skär bort skal och skär ur filéer från 6 apelsiner. Häng av dem lite lätt i en sil. Ta ut tårtan ur frysen och lägg apelsinerna och citronmeliss på moussen. Låt kakan tina i cirka 10 minuter, sen är den klar att servera!