Pinocchiokladdkaka

88 röster
1,5 h + tid i kylskåp
6-8 bitar
Pinocchiokladdkaka
Foto: Camilla Hamid

"Pinocchiotårta är en klassisk marängtårta med sockerkaksbotten och jag älskar den! Kärt barn har många namn och den kallas även för brittatårta, glömmingetårta och herrgårdstårta. Även om jag älskar originalet så var jag bara tvungen att ta fram en kladdkakeversion av denna ljuvliga klassiker. Kladdig vaniljkladdkaka, toppad med maräng, vispad grädde och färska jordgubbar." /Camilla

Visa mer
1,5 h + tid i kylskåp
6-8 bitar

Du behöver

Vaniljkladdkaka

  • 150 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 1,75 dl vetemjöl
  • 2 ägg

Maräng

  • 2 äggvitor
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl mandelflarn eller krossade hasselnötter (kan uteslutas)

Dekoration

  • 4 dl vispgrädde, kylskåpskall
  • 1 krm bakpulver
  • 250 g färska jordgubbar
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Kladdkaka
    Smält smöret och låt det svalna.
  3. Blanda samman alla ingredienser, inklusive smöret, i en bunke med försiktiga rörelser bara precis tills allt går ihop till en jämn smet.
  4. Häll upp smeten i en form som du fodrat med bakplåtspapper.
  5. Maräng
    Vispa upp äggvitorna till fasta toppar med elvisp. Tillsätt strösocker lite i taget under fortsatt vispning.
  6. Klicka ut marängen på kladdkakan och bred ut den i ett jämnt lager. Strö över nötter/mandlar och grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 25 minuter.
  7. Låt kladdkakan svalna helt och hållet i minst 4 timmar, helst över natten, i kylskåpet innan du dekorerar och serverar.
  8. Dekorering
    Vispa upp grädden tillsammans med bakpulvret och spritsa ut eller bre ut den på kladdkakan. Toppa med färska jordgubbar och servera!
14 maj 2019

laddar fler recept...

Laddar fler recept...