Rabarber och jordgubbsgömma

Rabarber och jordgubbsgömma
Foto: TV4

Rabarber och jordgubbsgömma

17 ingredienser

Rabarber och jordgubbsgömma med kardemummakräm.

**Dryckestips
**Moscato d Asti, art.nr. 95707

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Smet

  • 125 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver

Fyllning

  • 200 g rabarber, tärnad
  • 200 g jordgubbar, klyftade
  • 3 dl gräddfil
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 ägg

Kardemummakräm

  • 4 dl crème fraîche
  • 0,75 dl strösocker
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1 tsk vaniljsocker
  • florsocker

Gör så här

Smeten

  1. Vispa ägg och socker med elvisp.
  2. Tillsätt ägget.
  3. Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver.
  4. Rör ner i ägg/smörsmeten.
  5. Tryck ut smeten i 10 portionsformar av porslin ca 1.5 deciliter.
  6. Ställ kallt 20 minuter.

Fyllning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Täck bottnarna med frukt.
  3. Blanda gräddfil, socker, vaniljsocker och ägg.
  4. Fördela i formarna.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen 15 minuter.

Kräm

  1. Blanda samtliga ingredienser i en bunke och vispa till en tjock kräm.
  2. Ställ kallt fram till serveringen

Vid servering

  1. Pudra florsocker över och servera med kardemummkrämen.