Husfaderns hälsotryfflar

husfaderns hälsotryfflar
Foto: tv4

Husfaderns hälsotryfflar

6 ingredienser

1 h + 10 min + väntetid

Direkt från kakaoplantagen, svenska gårdar och egna balkongen.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
 • 200 g choklad, 71 % (från Gefle Chocolateries egna plantage, 100 % giftfria ingredienser)
 • 100 g grädde
 • 50 g honung
 • 20 g smör, rumsvarmt
 • 1,6 cl Järvsöaquavit
 • färska örter

Gör så här

 1. Lägg örter i grädden. Låt dra kallt, låt stå medan du riggar upp chokladen i smältbyttan.
 2. Försmält chokladen i vattenbad.
 3. Medan chokladen försiktigt smälter så hettar du upp grädde med örterna. (Får ej koka!) Sila av örter efter grädden fått den smak du är ute efter. OBS, det måste smaka mycket för att chokladen tar över annars.
 4. Tillsätt honungen i örtgrädden och hetta upp till strax under kokpunkt.
 5. 5. Slå gräddkoket över chokladen i en fin, tunn stråle. Rör med slickepott i en rundbottnad bunke. Från centrum i bunken under strålen, hela hela hela tiden. Massan ska bli blank och slät.
 6. Låt ganachen svalna till 38 grader, (ej över 40 och ej under 35) och tillsätt sedan smöret. Använd med fördel stavmixer. När smöret är "osynligt" så tillsätter du alkoholen.
 7. Plasta in ordentligt och sätt in i kylskåpet. För att snabba på kristalliseringen så slå ut massan in en långpanna eller dylikt. Om du tar en skål så tar det längre tid för massan att kylas ner.
 8. Vänta ca 1-2 timmar för att massan ska stelna lagom.
 9. För att forma 10-12 grams kulor så skrapa upp ganache med en sked och rulla snabb i handen. Om du använder kirurgplasthandskar så går det snabbare och blir renare och du sparar tid på att inte tvätta bort allt kladd från dina händer. Rulla kulorna i kakaopulver, sedan är det klara för servering.