Pesto alla Trapanese

Pesto alla Trapanese

Av: Patrick Risotto Botlero

Från: Nyhetsmorgon

8 ingredienser

20 m

Det här är en pesto från Sicilien, från staden Trapani. Till skillnad från den mer kända peston från Genovese innehåller den här tomater och mandel.

Ingredienser

portioner
  • 4 tomater, mogna (stora)
  • 1 klyfta vitlök
  • 100 g färsk basilika
  • 50 g mandelspån
  • 60 g pecorinoost, grovriven
  • 1 dl extra virgin olivolja
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Ta fram en kastrull och koka upp 3 liter vatten med en matsked salt. Ta också fram en bunke, fyll den med is och kallt vatten.
  2. Vi börjar med tomaterna. Vi vill få bort allt skinn och alla frön, så plocka fram en kniv som är bra att skala med och skär ett kryss i botten av tomaterna. Lägg sen dem i det kokande vattnet i ungefär en halv minut.
  3. Plocka upp tomaterna och lägg dem i isvattnet. Låt dem svalna ett par minuter.
  4. Nu är det enkelt att bara dra av skalet på tomaterna och dela dem i klyftor. Skrapa bort fröna. Skär sen tomatklyftorna i ungefär 1 cm stora bitar.
  5. Skala vitlöksklyftan och skär den i mitten på längden.
  6. Stavmixa alla ingredienser, förutom tomaterna, till en slät puré.
  7. Blanda purén försiktigt med tomatbitarna.
  8. Smaka av med salt och peppar.