Så gör du persiskt ris med saffran

Så gör du persiskt ris med saffran
Foto: Zeina Mourtada
Zeina Mourtada
Zeina Mourtada

Så gör du persiskt ris med saffran

8

6 ingredienser

Persiskt ris med saffran enligt Zeina Mourtadas recept.

Ingredienser

 • 1 dl ris
 • salt
 • citronsaft
 • ev potatisskivor, stekta
 • 1 msk olja
 • ett litet glas saffransvatten

Gör så här

 1. Välj ett basmatiris av bra kvalité. Mät upp önskad mängd ris i en rymlig skål, 1 dl ris är 1 portion. Tvätta ordentligt men varsamt, riskornen får inte brytas sönder. Tvätta tills vattnet börja klarna. Blötlägg sedan riset i ljummet vatten och låt stå i rumstemperatur i minst 2 timmar, gärna över natten.
 2. Sila av riset, tvätta försiktigt igen. Koka upp vatten, salt och några droppar citronsaft i en stor och rymlig gryta. När vattnet kokar häller du i riset. Rör om och låt koka i ca 3-5 minuter. Riskornet ska vara mjukt men fortfarande ha en hård kärna. Sila av och skölj riset snabbt i ljummet vatten.Nu har du fått bort de mesta av risets stärkelse och kommer att få ett luftigt ris.
 3. Lägg stekta potatisskivor (går att utesluta) i botten av en rymlig gryta. Lägg riset i grytan och forma det till ett “berg”. Gör sedan små gropar i riset (se bilderna i bildspelet), salta riset och häll på ca 2 dl hett vatten. Vattnet ska inte täcka riset, det räcker att det lägger sig på botten. Det ska bildas ånga i grytan. Klä kastrullocket med en ren kökshandduk och lägg på locket.
 4. Koka upp på medelhög värme i ca 4 minuter och sänk temperaturen till låg värme. Låt tillagas långsamt i ca 15 min. Lyft sedan på grytlocket, släpp ut ånga och fluffa till riset med en gaffel.
 5. Hetta upp ca 1 msk olja per 1 dl ris, låt bli ordentligt varmt och häll sedan över riset. Blanda ordentligt. Ha ett litet glas saffransvatten förberett, saffran som du har blandat med hett vatten och låtit stå i rumstemperatur i minst 1 timme. Värm upp vattnet på nytt och blanda med 1/4 av riset. Lägg upp det vita riset först och toppa sedan med saffransriset!