Persisk festtallrik

NYHET
Persisk festtallrik
Foto: Tv4

Persisk festtallrik

36 ingredienser

1 h

Att servera en persisk festtallrik kommer imponera på gästerna vid nästa tillsällning.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Saffransris och tahdig

  • 1 g saffran
  • is
  • 6 dl basmatiris
  • salt
  • vatten
  • 3 potatisar (stora)
  • 50 g smör (eller 4 msk olja )

Tillbehör

  • 1 dl apelsinskal, torrt och rivet
  • 1,3 dl berberisbär (zereshk)
  • 3 msk strösocker
  • 1 dl sötmandel, hackade
  • 1 dl pistagenötter, hackade
  • 1 msk rosenvatten (till pistagenötter)
  • ev rosenblad, torkade
  • smör (och/eller olja till stekning/rostning)

Gheymeh Nesar

  • 4 gula lökar, finhackade (stora)
  • 1 kg lammkött, putsat och skuret i grytbitar
  • 1 msk tomatpuré
  • apelsinskal, finrivet (mängd efter smak)
  • salt
  • svartpeppar
  • vatten
  • 2 msk rosenvatten
  • malen kanel (efter smak)
  • malen kardemumma (efter smak)
  • 1 msk citronsaft
  • olivolja (eller rapsolja till stekning)

Masto Khiar

  • 1 gurka, skalad och riven (medelstor)
  • 700 g grekisk yoghurt (eller turkisk yoghurt)
  • 1 förp dippmix (sourcream & onion-dippmix)
  • 1 tsk torkad timjan
  • torkad dragon
  • 2 klyftor vitlök, pressade
  • 1 tsk salt (justera efter smak)
  • svartpeppar (justera efter smak)
  • ev färsk gräslök, hackad

Gör så här

Saffransris och tahdig

  1. Lös upp 1 g mald saffran med is och varmt vatten. Ställ åt sidan.
  2. Skölj 6 dl ris flera gånger tills vattnet är klart.
  3. Koka upp rikligt med vatten tillsammans med lite salt. Tillsätt riset i och låt det koka i 3-5 minuter tills riset nästan är helt klart. Det ska vara mjukt på utsidan med en fast kärna. Sila av ordentligt.
  4. Skär potatisen i skivor.
  5. Smörj botten av kastrullen med olja och smör.
  6. Lägg potatisskivorna i botten på kastrullen och lägg riset ovanpå som ett berg.
  7. Gör 4-5 gropar i riset med skaftet på en slev.
  8. Tillsätt ca 1 dl vatten bland riset.
  9. Klä in locket till kastrullen med en ren kökshandduk och lägg det på kastrullen.
  10. Hetta upp kastrullen på medelhög värme i ca 10 minuter för att få yta på potatisen i botten.
  11. Sänk värmen till låg och ånga riset långsamt i ca 45-60 minuter.

Tillbehör

  1. Koka apelsinskalet flera gånger.
  2. Stek berberisbär snabbt i smör tillsammans med socker så att de blir glänsande och mjuka.
  3. Rosta mandlarna i olja.
  4. Blötlägg pistagenötterna i ca 1 msk rosenvatten.
  5. Rosta apelsinskal i olja.
  6. När riset är klart så blanda 1 dl av riset med saffran.
  7. Vänd ner ungefär två tredjedelar av bären, nötterna och apelsinskalet i saffransriset. Använd resten som garnityr på riset.

Gheymeh Nesar

  1. Hacka löken.
  2. Putsa köttet och skär det i grytbitar.
  3. Hetta upp olja i en gryta och stek löken tills den är gyllene.
  4. Tillsätt köttet och bryn det tillsammans med tomatpuré, apelsinskal, salt och peppar.
  5. Låt köttet sjuda på låg värme tills det är mört och såsen har reducerats, ca 1-1,5 timme.
  6. Tillsätt rosenvatten, kanel, kardemumma och citronsaft mot slutet.

Masto Khiar

  1. Skala och riv gurka fint.
  2. Blanda yoghurten med dippmix, torkad timjan, dragon och pressad vitlök i en stor skål.
  3. Lägg ner den rivna gurka i yoghurtblandningen och rör om tills allt är jämnt fördelat.
  4. Justera smaken med salt och svartpeppar efter behov.
  5. Lägg upp rätten i en serveringsskål och garnera med hackad färsk gräslök.