• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Persiljebiffar med ölkokt potatis och kräm på saltgurka

Persiljebiffar med ölkokt potatis och kräm på saltgurka
Tom Sjöstedt 2016
Tom Sjöstedt 2016

Persiljebiffar med ölkokt potatis och kräm på saltgurka

8 steg att laga

21 ingredienser

1 h

Tom Sjöstedts variant på klassikern sjömansbiff. Lite modernare och mycket godare enligt Tom själv. 

Ingredienser

4 portioner

Persiljebiffar

  • 500 g nötfärs
  • 1 ägg
  • 0,5 dl ströbröd
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 dl färsk bladpersilja, hackad
  • salt
  • svartpeppar
  • smör, till stekning

Ölkokt potatis

  • 600 g potatis, skalad
  • 2 gula lökar
  • 2 dl köttbuljong
  • 2 dl öl
  • 1 lagerblad
  • smör, till stekning
  • salt
  • peppar

Kräm på saltgurka

  • 2 dl smetana
  • 100 g saltgurka
  • 2 msk dijonsenap
  • salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Persiljebiffar
    Blanda ihop ingredienserna till biffarna ordentligt. Krydda med salt och peppar.
  3. Forma biffar av smeten. Stek på medelvärme i smör tills de är klara i mitten.
  4. Ölkokt potatis
    Skala och skiva potatisen tunt. Skala och skiva löken. Bryn löken lätt i smör i en stekpanna.
  5. Fördela potatis på i en ugnssäker form och lägg på löken. Salta, peppra och blanda runt. Häll på buljong, öl och lagerblad.
  6. Tillaga i ugnen ca 30 minuter tills potatisen fått färg och är mjuk.
  7. Kräm på saltgurka
    Tärna gurkan och blanda ihop med övriga ingredienser. Smaka av med salt.
  8. Glöm inte att matsortera skal från lök och potatis och rester från persiljan för en mer hållbar matlagning, och njut av dina persiljebiffar. /Köket-redaktionen