Persiljebiffar med ölkokt potatis och kräm på saltgurka

koket.se
Persiljebiffar med ölkokt potatis och kräm på saltgurka
Foto: Tv4
Tom Sjöstedt SMK
Tom Sjöstedt SMK

Persiljebiffar med ölkokt potatis och kräm på saltgurka

21 ingredienser

1 h

Tom Sjöstedts variant på klassikern sjömansbiff. Lite modernare och mycket godare enligt Tom själv.

Se Tom Sjöstedt laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Persiljebiffar

  • 500 g nötfärs
  • 1 ägg
  • 0,5 dl ströbröd
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 dl färsk bladpersilja, hackad
  • salt
  • svartpeppar
  • smör, till stekning

Ölkokt potatis

  • 600 g potatis, skalad
  • 2 gula lökar
  • 2 dl köttbuljong
  • 2 dl öl
  • 1 lagerblad
  • smör, till stekning
  • salt
  • peppar

Kräm på saltgurka

  • 2 dl smetana
  • 100 g saltgurka
  • 2 msk dijonsenap
  • salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.

Persiljebiffar

  1. Blanda ihop ingredienserna till biffarna ordentligt. Krydda med salt och peppar.
  2. Forma biffar av smeten. Stek på medelvärme i smör tills de är klara i mitten.

Ölkokt potatis

  1. Skala och skiva potatisen tunt. Skala och skiva löken. Bryn löken lätt i smör i en stekpanna.
  2. Fördela potatis på i en ugnssäker form och lägg på löken. Salta, peppra och blanda runt. Häll på buljong, öl och lagerblad.
  3. Tillaga i ugnen ca 30 minuter tills potatisen fått färg och är mjuk.

Kräm på saltgurka

  1. Tärna gurkan och blanda ihop med övriga ingredienser. Smaka av med salt.

Glöm inte att matsortera skal från lök och potatis och rester från persiljan för en mer hållbar matlagning, och njut av dina persiljebiffar. /Köket-redaktionen