Ingefärskyckling med julmustsås och ugnsrostade rotfrukter
Ingefärskyckling med julmustsås och ugnsrostade rotfrukter
20 ingredienser
1h
Julig variant på smarrig kycklingrätt. /Pernilla Wahlgren
Ingredienser
Kyckling
- 4 kycklingfiléer
- 4 cm färsk ingefära, tunt skivad
- 1 kruka rosmarin, grovt hackad
- 1 msk olivolja
- 0,5 tsk salt
- 0,5 tsk svartpeppar
Rotfrukter
- 2 palsternackor, skalade, delade i bitar
- 2 morötter, skalade delade i bitar
- 4 potatisar, delade i bitar
- 2 rödlökar, klyftade
- 1 kruka timjan
- 1 kruka rosmarin
- 0,5 tsk salt
- 0,5 tsk svartpeppar
Julmustsås
- 4 dl crème fraîche
- 4 dl julmust
- 2 hönsbuljongtärningar
- 2 tsk färsk ingefära, riven
- 2 tsk färsk rosmarin, hackad
- 2 msk kinesisk soja
Gör så här
- Kyckling: Sätt ugnen på 200 grader. Snitta upp kycklingfiléerna på längden, vik upp den övre delen och lägg i skivad ingefära och grovt hackad rosmarin. Salta och peppra. Vik tillbaka övre delen och ringla olivoljan över. Lägg ner kycklingfiléerna i mitten på en stor ugnsfast form.
- Rotfrukterna: Lägg alla rotfrukter samt löken i en stor skål. Häll över olivolja, färska örter, salt och peppar. Blanda runt så att oljan täcker alla grönsaker. Lägg grönsakerna runt kycklingen i formen. Ställ in formen i ugnen i 30-40 minuter eller till kycklingen är genomstekt och rotfrukterna mjuka.
- Julmustsås: Blanda crème fraiche, julmust, buljongtärningar, ingefära, rosmarin och soja i en kastrull. Låt såsen puttra i 5-10 minuter.