Rådjursfilé med palsternackspuré

Rådjursfilé med palsternackspuré
Foto: Martin Löf
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Rådjursfilé med palsternackspuré

19 ingredienser

Eric, en prohunter som jag jagat med, berättade en historia som jag ofta tänker på. Han hade jagat rådjur och av någon anledning så fick han bråttom och hängde in det flådda djuret i en jordkällare. Sedan glömde han bort det. Fjorton dagar senare: Jäklar, rådjuret! Efter rejäl putsning – antar jag - var det det möraste köttet han någonsin ätit. /Per - Receptet är hämtat ur Morberg jagar och lagar.

Småpotatisar
Baka potatisarna med lite olja och salt i 225 graders ugnsvärme i cirka 25 minuter.

Läs mer om

Morberg jagar och lagar

.

Ingredienser

portioner
  • 600-800 g rådjursfilé
  • 2-3 kvistar körsbärstomater
  • 2 msk olivolja
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)
  • 3 msk smör

Palsternackspuré

  • 4 palsternackor [ca 400 g]
  • 2 potatisar [ca 200 g]
  • 2 schalottenlökar
  • standardmjölk
  • 1 msk smör
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

puylinser

  • 2 dl puylinser
  • 6 dl vatten
  • 1 msk smör
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

Tillbehör

  • Ugnsbakad småpotatis

Gör så här

Tomater

  1. Värm ugnen till 225 grader.
  2. Pensla tomaterna med olivolja, strö över salt och peppar.
  3. Ugnsbaka dem tills de är mjuka och skinnet spricker, cirka 20 minuter.

Rådjur

  1. Sänk ugnsvärmen till 150 grader.
  2. Putsa, salta och peppra filén.
  3. Smält smöret i en het stekpanna.
  4. Bryn filén runt om och efterstek i ugnen tills stektermometern visar 60 grader, 20–25 minuter. Spara skyn.
  5. Skär filén i centimetertjocka skivor på snedden.

Tillbehör

  1. Servera med tomaterna, steksky, palsternackspuré, linser och ugnsbakade småpotatisar.

Palsternackspuré

  1. Skala och skär palsternacka och potatis i bitar.
  2. Skala och finhacka schalottenlökarna.
  3. Lägg alltsammans i en tjockbottnad kastrull, tillsätt salt och fyll på med mjölk tills det täcker.
  4. Koka upp långsamt.
  5. Sänk värmen och låt rotfrukterna koka under lock tills de är mjuka, cirka 15 minuter.
  6. Häll av mjölken men spara den för eventuell spädning.
  7. Mixa till en slät puré.
  8. Rör ner smöret, späd eventuellt med mjölk och smaka av med salt och peppar.

Puylinser

  1. Skölj linserna i en sil och lägg dem i en kastrull.
  2. Häll i vattnet, koka upp och sänk värmen.
  3. Koka långsamt under lock tills linserna är mjuka, cirka 30 minuter.
  4. Häll av vattnet och rör ner smöret.
  5. Smaka av med salt och peppar.