Tupp i curry

Tupp i curry
Foto: TV4
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Tupp i curry

13 ingredienser

Hittar man ingen höna får man ta en tupp och laga till den i en härlig curry.

Ingredienser

Att koka tuppen i

  • 1 tupp (à ca 1,5 kg)
  • vatten som täcker
  • ca 3 lagerblad
  • 10 cm purjolök
  • 3 gula lökar
  • 2 morötter
  • 4 persiljestjälkar
  • 3 msk salt
  • 5 vitpepparkorn

Till såsen

  • 3 gula lökar
  • 4 msk curry, såsom sorten Madras eller liknande (eller mer efter smak)
  • ca 1 krm paprika
  • Spadet från kycklingen som kokats ned till 1/3
  • 4 msk smör
  • 3 äpplen
  • smör och vetemjöl till såsen
  • ris, gärna jasminris till servering

Gör så här

  1. Lägg ner den urtagna och rensade tuppen i saltat vatten.
  2. Lägg i pepparkorn, lagerblad, morötter, gula lökar, purjolökar delade i bitar och persiljekvistar.
  3. Ta upp tuppen då den blivit så mjuk att delarna faller av.
  4. Låt svalna och plocka bort allt kött, lägg åt sidan.
  5. Koka ihop buljongen till ca 1/3 är kvar. Sila av!
  6. Skiva löken och äpplena och sautera dem tillsammans i smör.
  7. Häll över curry + paprikachili.
  8. Häll över den heta buljongen.
  9. Vispa i lite mjöl + smör för att såsen ska gå ihop.
  10. Häll över kycklingen i currysåsen och koka upp. Blanda runt! Klart.
  11. Ät tillsammans med ris. Gärna jasminris.