Per Morbergs buljongbräserade fläskkotletter

Per Morbergs buljongbräserade fläskkotletter
Foto: Martin Löf
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Per Morbergs buljongbräserade fläskkotletter

58

29 ingredienser

Kotletterna serveras med champinjonsås och buljongkokt potatis (impotatis).

Se fler recept från

Den stora matresan

Ingredienser

portioner
  • 4 tjocka fläskkotletter med ben [ca 700-800 g]
  • smör, till stekning
  • 50 g rotselleri
  • 2 gula lökar
  • 1 purjolök, använd bara en bit av det vita
  • 1 l ljus köttbuljong, mustig (eller hönsbuljong)
  • 3 lagerblad
  • 10 vitpepparkorn
  • 1 tsk torkad timjan
  • salt
  • peppar
  • ev några kvistar färsk timjan och rosmarin

Champinjonsås

  • 300 g champinjoner
  • 2 schalottenlökar
  • 2 msk smör
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 0,5 dl portvin
  • 3 dl vispgrädde
  • salt
  • vitpeppar

Impotatis

  • 700-800 g potatis
  • 1 morot
  • 1 palsternacka
  • 1 gul lök (liten)
  • buljong från kotlettkoket
  • 1 lagerblad
  • salt

Tillbehör

  • 0,5 kruka persilja, finhackad
  • 0,5 kruka timjan

Gör så här

  1. Salta, peppra och bryn kotletterna gyllenbruna i smör i en järngryta.
  2. Skala och skär rotfrukter och lök i bitar och låt dem bryna med kotletterna på slutet.
  3. Tillsätt buljong, lagerblad, vitpepparkorn, timjan och eventuellt lite salt.
  4. Koka upp och låt kotletterna sjuda på svag värme tills köttet släpper från benen. (Det kan ta allt mellan 30 till drygt 60 minuter.)
  5. Servera kotletterna garnerade med persilja och några timjankvistar tillsammans med champinjonsåsen och impotatisen.
  6. Glöm inte att ösa upp på tallriken av den härliga buljongen.
  7. Champinjonsås
    Skölj, ansa och hacka champinjonerna.
  8. Finhacka schalottenlökarna och fräs dem tillsammans med svampen i smöret tills svampen har blivit gyllenbrun och vätskan avdunstat.
  9. Rör ner vin, portvin och grädde och koka upp under omrörning.
  10. Sänk värmen och låt sjuda utan lock, eller med locket på glänt, i cirka 30 minuter tills såsen fått rätt konsistens.
  11. Rör om då och då. Smaka av med salt och peppar och servera i små skålar vid sidan av.
  12. Impotatis
    Skala rotfrukter och lök.
  13. Skär morot, palsternacka och lök i små bitar och lägg dem med de hela, skalade potatisarna i en kastrull.
  14. Häll på buljong från kotletterna, men se till att det finns buljong kvar så att det fortfarande täcker köttet.
  15. Behövs mer vätska till potatisarna så fyll på med vatten.
  16. Lägg ner lagerbladet, salta och koka tills potatisen är klar.