Lammkotletter med sommarsallad
Lammkotletter med sommarsallad
23 ingredienser
Grillade lammkotletter med smak av färska örter och vitlök. Servera dem med en sommarsallad och gärna även grillad potatis.
Ingredienser
- 700-800 g lammkotlett
- salt (efter smak)
- peppar (efter smak)
marinad
- 2 klyftor vitlök
- några myntablad
- 1 kvist färsk rosmarin
- 1 kvist färsk timjan
- 1-2 dl olivolja
- 1 dl rött vin
Sommarsallad
- 1 salladshuvud
- några fina sommartomater
- 2 avokador
- 1 rödlök
- 150-200 g fetaost
- 1 dl kalamataoliver
- lite finstrimlad fänkål, blekselleri eller mangold
dressing
- 0,5 dl olivolja
- citron, pressad
- 2 msk balsamvinäger
- 1-2 klyftor vitlök, pressade
- Färska örtkryddor (t ex oregano, basilika, timjan)
- salt (efter smak)
- peppar (efter smak)
Gör så här
Marinad
- Skala och finhacka vitlöksklyftorna till marinaden och hacka myntan.
- Lägg hacket i en plastpåse, tillsätt örtkryddorna och häll i oljan och rödvinet.
- Lägg kotletterna i påsen och låt dem marinera i kylen, gärna några timmar.
- Ta upp köttet och krydda det med salt och peppar.
- Grilla kotletterna tills de ser härligt gyllenbruna ut, 3–4 minuter på varje sida.
- Servera med sommarsallad och gärna en het tomatsalsa och eventuellt grillad potatis.
Sommarsallad
- Riv sallaten i mindre bitar.
- Skär tomaterna i bitar.
- Kärna ur avokodorna, gröp ur köttet och skär det i bitar.
- Skala och skiva rödlöken tunt.
- Lägg alltsammans i en skål.
- Smula ner fetaosten.
- Tillsätt oliverna och eventuellt lite fänkål, blekselleri eller mangold.
Dressing
- Blanda olivolja, citron, vinäger, vitlök och örtkryddor och smaka av med salt och peppar.
- Häll dressingen över salladen.
- Rör om försiktigt och låt stå i en halvtimme innan du serverar.