Abborre med chablissås
Abborre med chablissås
18 ingredienser
50 min
Härlig abborre med hemmagjord fond av fiskrenset.
Här finner du receptet på ett gott och enkelt tillbehör till Per Morbergs abborre!
I receptet behöver du 4 dl fiskfond och får därför dubbla receptet för fonden.
Ingredienser
- 800 g abborrfilé
- 4 dl fiskfond
- 50 g smör
- 4 schalottenlökar
- 4 champinjoner
- 1 persiljestjälk
- 1,5 dl vitt vin (Chablis)
- 4 dl grädde
- salt
- peppar
- renset från fisken
- 1 gul lök
- 1 morot
- ev 0,5 fänkål
- 1 lagerblad
- timjan och persiljestjälkar
- 2 dl vitt vin
- 10 vitpepparkorn
Gör så här
Aborre
- Filéa abborren och byxa den (skär ut benen). Om du är osäker, be din fiskhandlare om hjälp.
- Rulla ihop filéerna till rullader och lägg ner i en låg kastrull och täck med fiskfond. Innan servering, låt dem koka upp och sjuda sakta i 3 minuter.
- Lägg ner hälften av smöret i pannan med schalottenlöken och champinjonerna och persiljestjälkarna.
- Låt allt sautera tills det blir glansigt. Häll då över vinet och fiskfonden samt grädden och låt sjuda ihop tills drygt hälften är kvar. Smaka av med salt och peppar. Rör till sist ner en klick kallt smör.
Fiskfond
- Se till att du får renset med dig hem. Skölj renset rent under rinnande vatten.
- Lägg ner i en kastrull och täck med kallt vatten. Lägg ner de skurna grönsakerna, kryddorna och slå i det vita vinet.
- Koka upp och skumma av. Låt sedan sjuda i 20 minuter och sila av.