Honungssaltat ankbröst med tryfflad rotselleripuré
Honungssaltat ankbröst med tryfflad rotselleripuré
17 ingredienser
1h
Varför inte tillaga anka och servera med puré av rotselleri. Härligt!
Ingredienser
- 400 g rotselleri, skalad och i kuber
- mjölk
- 5 msk smör
- salt
- 1 tsk tryffelolja (eller färsk tryffel)
- 4 gotlandsrödbetor
- färsk timjan
- lagerblad
- 2 ankbröst (a 400 gram)
- 1 msk honung
- 2 dl portvin
- 2 dl madeiravin
- kalvfond
- 50 g kantareller (eller frysta)
- vitlök, finhackad
- salt
- peppar
Gör så här
- Koka rotsellerin i mjölk till den är mjuk.
- Slå av mjölken och kör i mixer eller matberedare med 4-6 msk smör.
- Smaka av med salt, tryffelolja eller finhackad tryffel.
- Passera genom finmaskig sil.
- Koka rödbetorna mjuka i saltat vatten med lite timjan och lagerblad.
- Skala när dom har kallnat lite.
- Dela ankbrösten en gång på längden.
- Skåra fettet och trimma bort hinnorna.
- Stek dom med skinnet i varm panna utan fett, cirka 2 min på varje sida.
- Glazera med honung och låt vila på ett varmt ställe 8-12 min.
- Reducera portvin och madeira till en tredjedel är kvar.
- Tillsätt kalvfond och reducera till önskad konsistens.
- Värm alla garnityrer.
- Fräs kantarellerna snabbt i lite smör, vitlök och timjan.
- Smaka av.
- Värm ankan lite snabbt i ugnen 1-2 min och skär upp den.