Jaktkojans viltgryta
Jaktkojans viltgryta
20 ingredienser
Den bästa grytan jag någonsin ätit fick jag i en jaktkoja i Slovakien. Hela miljön var som tagen ur Polanskis Vampyrernas natt. Enligt traditionen får jaktkungen dricka ett stort dricksglas vodka – till att börja med. Skönt att det inte var jag. /Per
Receptet är hämtat ur Morberg jagar och lagar.
Läs mer om
.
Ingredienser
- 500-700 g grytbitar av lämpligt vilt (till exempel hjort, älg eller vildsvin)
- några grytben från styckningen (eller 2 köttbuljongtärningar)
- 3 msk smör
- 3 gula lökar
- 4 klyftor vitlök
- 0,5 chilifrukt
- 3 dl rött vin
- 4 lagerblad
- 5-6 enbär
- 400 g krossade tomater
- 3 msk tomatpuré
- 1 msk rörsocker
- vatten
- salt (efter smak)
- peppar (efter smak)
- 4 potatisar [ca 350 g]
- 2 morötter
- 2 gula paprikor
- 1 bit rotselleri [ca 200 g]
Serveras med
- bröd
Gör så här
- Skär köttet i 2 cm stora tärningar.
- Fräs dem runt om i smöret i en stekgryta tillsammans med grytbenen.
- Skala och skär löken i ringar och lägg ner dem i grytan.
- Skala och finhacka vitlöksklyftorna och den halva chilin och häll ner hacket i grytan.
- Tillsätt vin, lagerblad, enbär, krossade tomater, tomatpuré och socker.
- Lägg i två buljongtärningar om grytan lagas utan ben.
- Häll på vatten så att det täcker och salta och peppra.
- Rör om och låt grytan koka upp.
- Sänk värmen och låt grytan småkoka under lock i 1 1/2–2 timmar, eller tills köttet är mört.
- Skala och skär potatis och morötter i bitar.
- Ansa och skär paprikan i bitar.
- Skala och skär rotsellerin i mindre bitar.
- Lägg alltsammans i grytan och låt koka i ytterligare 15–20 minuter.
- Smaka av med salt och peppar om så önskas.
- Servera i djupa tallrikar – gärna med ett gott bröd till.