Meny
Recept
Kockar
Dryck
TV-program
Play
Hem & Kök
Trädgård
Plus
Kurser
Sök
Öppna menyn för ditt konto
Halstrad fjällröding med murkelsås
Foto: Martin Löf
Halstrad fjällröding med murkelsås
Betyg: 3 av 5 (14 röster)
14
Spara
Av:
Per Morberg
Från:
Den stora matresan
14
ingredienser
Se fler recept från
Den stora matresan
Förrätter
Ingredienser
700 g rödingfilé med skinn
flingsalt
olivolja
peppar
Murkelsås
2 dl torkade toppmurklor
4 schalottenlökar
4 msk smör, till stekning
2 dl torrt vitt vin
5 dl vispgrädde
salt
peppar
ev en skvätt pressad citron
Till servering
mandelpotatis (eller annan potatis)
citron, klyftor
Lägg i inköpslista
Spara
Gör så här
Öppna matlagningsläget
Skölj och torka av rödingfiléerna.
Sätt en stekpanna på medelstark värme och strö ganska rikligt med flingsalt i pannan.
Gnid in filéernas skinnsidor med lite olivolja, lägg filéerna i stekpannan med skinnsidan ner och peppra.
Låt dem ligga orörda i pannan tills de är genomstekta.
Om filéerna är väldigt tjocka kan de eventuellt efterstekas några minuter i ugnen på 150 grader.
Servera filéerna med murkelsåsen, nykokt potatis och citronklyftor.
Murkelsås
Blötlägg murklorna i 2 timmar, skölj dem sedan och låt dem rinna av.
Finhacka löken och fräs den tillsammans med murklorna i smöret tills svampens vätska har avdunstat.
Tillsätt vinet och låt det koka upp. Låt koka i några minuter och tillsätt sedan grädden.
Koka på svag värme ner såsen till önskad konsistens, 15–20 minuter.
Smaka av med salt och peppar och eventuellt en skvätt vin eller lite citronsaft.
Skapa anteckning
Dela
Skriv ut