Havtornssorbet

Havtornssorbet
Foto: Martin Löf
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Havtornssorbet

22

7 ingredienser

En fräsch och frisk dessert signerad Per Morberg.

Se fler recept från

Den stora matresan

Ingredienser

portioner4
  • 4 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 1 msk vatten
  • 225 g havtorn
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 äggvita (kan uteslutas, framförallt om man har en bra g lassmaskin)

Till servering

  • hallon, björnbär, citronmeliss

Gör så här

  1. Koka 4 deciliter vatten och 2 deciliter socker tills sockret lösts upp och det bildats en sockerlag.
  2. Häll 1 matsked vatten i en annan kastrull, tillsätt bären och 1/2 deciliter socker och koka upp.
  3. Låt blandningen sjuda i 10 minuter.
  4. Passera de kokta bären genom en sil ner i en bunke och rör ner sockerlagen.
  5. Vispa äggvitan till hårt skum i en annan bunke och vänd sedan ner den i bärblandningen.
  6. Frys smeten i en glassmaskin eller låt bunken stå i frysen i 4–6 timmar. Vispa smeten med elvisp ett par gånger under tiden.