Pepparkaksoreos

Pepparkaksoreos
Foto: Tv4
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Pepparkaksoreos

4

12 steg att laga

17 ingredienser

50 m

Pepparkaksoreos med apelsinfyllning är en underbar kaka fylld av juliga smaker. Perfekt till fikat eller att servera på gottisbordet.

Ingredienser

portioner1 sats
  • 90 g strösocker [1 dl]
  • 350 g ljus sirap [2,5 dl]
  • 200 g smör
  • 55 g ägg [1]
  • 15 g äggula [1]
  • 600 g vetemjöl [10 dl]
  • 5 g bikarbonat [1 tsk]
  • 10 g malen kanel [3 tsk]
  • 10 g malen nejlika [3 tsk]
  • 6 g malen ingefära [2 tsk]
  • ca 1 krm flingsalt
  • 1 apelsin, zest
  • 20 g mandelspån

Apelsinfyllning

  • 240 g florsocker [4 dl]
  • 10 g vaniljsocker [1 msk]
  • 1 apelsin, zest
  • 140 g smör, rumstempererat

Gör så här

  1. Deg
    Smält samman socker, sirap och smör i en kastrull och låt svalna helt.
  2. Vispa i äggen för hand.
  3. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och häll all degvätska i mitten.
  4. Arbeta ihop med en träsked först och knåda sedan ihop degen i några minuter.
  5. Tillsätt apelsinzest och knåda in det i degen.
  6. Plasta in degen noggrant och lägg i kylen i cirka 30 min.
  7. Sätt ugnen på 175 grader.
  8. Kavla ut degen tunt cirka 2 mm. Strö över flagad mandel och kavla in dem tills de fastnar ordentligt i degen.
  9. Stansa ut rundlar, cirka 3 cm i diameter.
  10. Grädda i mitten på ugnen 10-12 minuter. Låt svalna.
  11. Apelsinfyllning
    Blanda ihop alla ingredienser med en slickepott till en slät smet och fyll en spritspåse med en slät tyll.
  12. Spritsa fyllning på ena kakans insida och limma ihop med en annan. Förvara i frys eller njut direkt.