Pepparkaksmorotskaka med vit chokladfrosting

POPULÄRT
pepparkaksmorotskaka med vit chokladfrosting
Foto: Helén Pe
Frida Skattberg porträtt
Frida Skattberg porträtt

Pepparkaksmorotskaka med vit chokladfrosting

13 ingredienser

1 h

Den perfekta julkakan - pepparkakskryddor bakas in i en morotskaka som toppas med sötsyrlig vit chokladfrosting och apelsinskal. Enkelt och gott - perfekt till adventsfikat. 

Tips! Plocka fram alla ingredienser till frostingen cirka 1 timme i förväg så att de blir rumstempererade. Låt kakan svalna helt innan du breder på frostingen, annars finns det risk att den smälter.

Ingredienser

portioner
  • 200 g smör
  • 1 msk pepparkakskrydda
  • 4 ägg
  • 3,5 dl strösocker
  • 5 dl morot, finrivna [4–5 st]
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt

Frosting

  • 75 g vit bakchoklad
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 200 g färskost
  • 1,5 dl florsocker

Garnering

  • 1 apelsin (rivet skal)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader och klä en form, 30 x 20 cm, 
med bakplåtspapper. Smält smöret och blanda ner pepparkakskryddan. Låt svalna.
  2. Vispa ägg och strösocker tills det blivit riktigt fluffigt, gärna med elvisp i 5 minuter.
  3. Finriv morötterna. Blanda ner dem och smöret i äggsmeten.
  4. Rör ihop de torra ingredienserna i en bunke för sig och vänd sedan ner dem i smeten. Arbeta ihop till en klumpfri smet och häll den i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter. Ta ut och låt svalna helt.
  5. Gör frostingen. Smält chokladen på låg värme över ett vattenbad. Låt svalna till rumstemperatur.
  6. Vispa smör, färskost och florsocker till en fluffig frosting med elvisp, i 3–4 minuter. Tillsätt sedan chokladen och vispa tills allt blandats väl.
  7. Bred frostingen på kakan och toppa med rivet apelsinskal.